Wijkgebouw D’n Uitwijk blijft gesloten

Foto: Veldhoven.nieuws

Wijkgebouw D’n Uitwijk is sinds 10 maart gesloten vanwege de coronacrisis. Maar crisis of niet, de wijkvoorziening zal de deuren niet meer openen.

Met de totstandkoming van de wijk Cobbeek in de jaren 1973-1980 ontstond ook de behoefte aan een wijkgebouw. Die kwam er rond 1985, op luttele meters verwijderd van het huidige wijkgebouw.

Mosselavond

De Stichting Wijkbelangen Cobbeek organiseerde er jarenlang met succes evenementen voor de wijkbewoners. Een speelgoedbeurs, kerstmarkt en kindercarnaval bijvoorbeeld. Maar ook de jaarlijkse mosselavond was heel populair.

Brand

Nadat in 1990 het pand door brand verloren ging, kwam er een nieuwe Uitwijk toen zwembad Den Ekkerman verbouwd werd. Met 5 zalen, een horecagedeelte, opslagruimte en toiletgroepen kon men weer jaren vooruit. Verschillende verenigingen en instanties waren er thuis. Zo werd er onderwijs verzorgd, dansles, bewegingsleer, schilderen, bridge en yoga. Zij werden in de watten gelegd door zo’n 20 vrijwilligers.

Wijkfunctie verminderde

Gaandeweg zag het bestuur van de stichting dat de wijkfunctie van het gebouw verminderde. Zo trok carnaval vroeger 5 dagen de wijkbewoners naar D’n Uitwijk. Nu is alleen het kindercarnaval daarvan overgebleven. De disco en sinterklaasbijeenkomst zijn doodgebloed. De eens zo succesvolle mosselavond is ook helemaal ter ziele. “De laatste keer was in 2017. Er kwamen nog maar 3 aanmeldingen”, zegt voorzitter Wim van Grunsven. Het bestuur wijt dit alles aan het grote verloop in de wijk en de tweeverdieners die geen behoefte meer hebben aan een wijkgebouw. “Wat er nu nog binnenkomt, zijn voornamelijk sporters van het zwembad en de sporthal. En de mensen die hier een zaal huren”, zegt secretaris/penningmeester Anton Broos.

Uitwijk

Vanwege de coronavirus moest d’n Uitwijk de deuren in maart sluiten. De 20 vrijwilligers zijn gemiddeld 75 jaar en willen in deze coronatijd niet werken. Uit een onder de vrijwilligers gehouden enquête blijkt dat de helft niet wil werken zolang er geen vaccin is. Het bestuur heeft hiervoor alle begrip. Van Grunsven: “We hebben de vrijwilligers niet om verantwoord door te draaien.”

Voorgoed op slot

Omdat het te lang gaat duren voordat er een vaccin is, heeft het bestuur geen andere keus dan de deur van D’n Uitwijk voorgoed te sluiten. “We hebben alle gebruikers van het gebouw aangeschreven dat we ze hulp aanbieden bij het zoeken naar een andere locatie”, zegt de voorzitter.

De twee personen die de stichting in vaste dienst had, zijn inmiddels ontslagen. De twintig vrijwilligers kregen een aandenken aan het wijkgebouw aangeboden. Ze mochten uit de inboedel kiezen wat ze wilden hebben.

Reacties