Met het overlijden van Arie den Braber (69) verliest Veldhoven een creatieve verbinder.

Foto: Martily Media

Arie was de initiatiefnemer van het drukbezochte evenement Cult en tumult, was werkzaam voor de gemeente Veldhoven en voorzitter van de Raad van Advies van het Sondervick College.

Binnen de gemeente Veldhoven hebben collega’s mooie herinneringen aan Arie. Hij was er onder meer afdelingshoofd en directeur. Arie wordt er gekenschetst als een bijzondere, kleurrijke collega met humor en een warm hart voor zijn medewerkers. Hij was ook degene die tijdens de oudejaarsbijeenkomst het ambtenarencabaret organiseerde.

Arie den Braber

Daarnaast en bovenal was hij maatschappelijk een zeer betrokken mens. Mede door zijn enorme enthousiasme werd jaarlijks het grote evenement Cult en Tumult in de gemeente Veldhoven georganiseerd. Op zijn initiatief zijn professionals, amateurkunst- en vrijwilligersorganisaties bij elkaar gebracht, dit bleek de kracht van het festival. In november 2015 heeft hij daarvoor bij zijn afscheid een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

We gaan een kanjer missen

Rector Monique van Roosmalen van het Sondervick College kenschetst Arie als een goede gesprekspartner, enthousiast, creatief en energiek. “Hij was bij vele activiteiten binnen en buiten het Sondervick College betrokken. Twee jaren geleden heeft hij geheel belangeloos de regie overgenomen om het Sondervick Spektakel als een mooie en goede productie met onze leerlingen in de Schalm neer te zetten. Hij heeft het Sondervick altijd een warm hart toegedragen en dat ook naar buiten gebracht. Het afgelopen school jaar heeft hij de kar getrokken in de voorbereiding op de festiviteiten van 25 jaar Sondervick College, wat we in september 2020 zouden gaan vieren en door de coronacrisis niet door kan gaan. Er ligt nu een prachtig programma op de plank dat we alsnog in 2021 hopen te realiseren. Ook heeft hij voor het 25 jarig jubileum sponsoren geworven om het een en ander financieel mogelijk te maken. Dat deed hij vrijwillig en voortvarend. Het is zo snel gegaan, veel te snel. Hier word ik stil van, we gaan een kanjer missen.”

Creatieve verbinder

Judith van de Belt maakte als toenmalig directeur van Stichting Stimulans zestien edities van Cult en tumult met Arie mee. “Ik zie Arie den Braber als de creatieve verbinder die alle culturele organisaties bij elkaar bracht en hield. Hij onderhield contact met de winkeliers, de sponsoren op zijn eigen zeer aimabele manier.  Dit leverde 20 jaar lang elk laatste weekend van september een fantastisch cultureel programma op door heel Veldhoven, waarvan ik (samen met mijn culturele collega’s)  er zo’n 16 met hem als coördinator en aanjager heb voorbereid.”

 

Arie den Braber

“Zondags bij het laatste staartje van het programma op het hoofdpodium, wanneer alle programma’s in de stad al afgelopen waren, kwam hij langs om nog even de sfeer op te snuiven. Eerder had hij daar nog geen tijd voor gehad, want elke Cult en Tumult locatie had zijn aandacht. Het ging altijd om drie dingen; we concludeerden samen dat de sfeer goed was; dat het weekend ondanks de steeds groter wordende drukte zonder noemenswaardige incidenten verlopen was. En heel voorzichtig maakte we alvast een schatting van de inkomsten; want het gratis festival exploitabel houden met steeds verdergaande beveiligingseisen zonder meegroeiend budget was de grootse uitdaging en ook de grootste zorg.”

Droom

“Arie was niet alleen maar Cult en Tumult; ik herinner mij zijn prachtige collectie blikken speelgoed die in het museum is geëxposeerd. Zijn verhalen over zijn reizen ver weg en zijn droom om te wonen op een tropisch eiland. En ik ken Arie als afdelingshoofd binnen de gemeente Veldhoven, waarmee ik veel te maken had als directeur van Stimulans. Daar kwamen we elkaar weer tegen in allerlei projectgroepen. Ook was Arie, de rustige verbinder, creatief in oplossingen. Ik mocht hem graag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen