Vochtige doekjes: waar blijf je ermee?

Foto: Jos v.d. Looij

Steeds vaker treden er verstoppingen op in het riool door de hoeveelheid vochtige doekjes. Ook de Veldhovense Rundgraaf wordt ontsiert door de witte doekjes. Daarbij brengen ze het milieu ernstige schade toe.

Wekelijks moeten aannemers die voor gemeenten werken, verstoppingen oplossen. In het ergste geval gaat het afval in de pompen zitten waarna die vastlopen. “In Nederland zijn 17.000 gemalen die rioolwater verpompen. Die pompen lopen elk jaar allemaal 2 of 3 keer vast, voornamelijk door vochtige doekjes”, zegt Oscar Kunst van Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer.

Op sommige pakjes staat dat de doekjes niet in het toilet mogen worden gegooid, op weer andere staat dat de doekjes afbreekbaar zijn. Kunst: “Er wordt zoveel doorgespoeld dat het niet afbreekt. Ook gewone schoonmaakdoekjes worden vaak doorgespoeld. Door corona wassen we onze handen momenteel vaker en maken we vaker schoon. Dan is het makkelijk om die doekjes door de wc te spoelen.”

Rundgraaf

 

sloot

Een Oerlenaar die deze foto in februari maakte, schrok van wat hij bij de Rundgraaf aantrof. “Spoel alstublieft de toiletdoekjes niet door het toilet. Verzamel ze bijvoorbeeld in een klein pedaalemmertje om de inhoud later in de juiste (grijze) container te deponeren. Deze doekjes horen niet in het toilet ook al staat op enkele verpakkingen dat dit beperkt wel kan. Dit is niet juist en zal op korte termijn op deze verpakkingen gecorrigeerd worden.”

Naast de schade aan filters en pompen in het riool, ontsiert het afval plaatsen waar het overtollig water wordt afgevoerd bij zware regenbuien. Onder andere de Rundgraaf dient voor de afvoer van overtollig (regen)water uit de omliggende wijken. “Via overstorten (uitlopen) van het riool komt het in beken, zoals in de Rundgraaf die weer in het Beatrixkanaal in Eindhoven uitmondt. Er heeft dit jaar al zeker 2 keer een overstort plaatsgevonden op de Rundgraaf.”

 

doekjes

Duizenden

Bovenstaande foto is op 6 juni gemaakt. Veel doekjes zijn minder goed zichtbaar, maar het zijn er duizenden. De Oerlenaar meldde dit bij Waterschap De Dommel. De volgende dag hebben zij het gras gemaaid waarna het gras met de meeste doekjes is afgevoerd. Na het maaien zijn nog steeds doekjes zichtbaar, die liggen er dus al veel langer. Dat levert schadelijke effecten op voor milieu, dieren en insecten. De Oerlenaar roept winkeliers op om de juiste boodschap op de verpakking aan te brengen.

Kortom: Alleen de 3 ‘p’s horen echt thuis in de wc: poep, plas en (wc)-papier. Willen we de natuur en onze billen schoonhouden: gooi billendoekjes en snoetenpoetsers in de vuilnisbak, dan  kunnen we blijven poepen en genieten van de natuur!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen