Vandaag binnen: het nieuwe militair tankvliegtuig op Vliegbasis Eindhoven

Foto: Vliegbasis Eindhoven

Een ereboog van water onthaalde vanmiddag de eerste Airbus A330-MRTT in Nederland. Vliegbasis Eindhoven wordt de thuisbasis van het nieuwe tankvliegtuig.

De nieuwe Airbus vervangt de oude KDC-10’s die dienst deden als transport- en tankvliegtuig en dateren uit de jaren zeventig. De oudjes hadden de laatste jaren veel onderhoud en reparaties nodig.

Eigendom van de NAVO

Het blijft niet bij dit ene nieuwe exemplaar. In totaal worden er in de loop van de komende jaren vijf op de vliegbasis gestationeerd. Een basis in Duitsland wordt de thuisbasis van drie toestellen. De acht toestellen kosten samen zo’n twee miljard euro en zijn eigendom van de NAVO. De samenwerkende landen Nederland, Duitsland, België, Noorwegen, Luxemburg en Tsjechië betalen en gebruiken de tankvliegtuigen. Op 24 oktober 2019 trad Tsjechië als laatste toe tot de Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Door deze toetreding worden de kosten van de vloot over meer partijen gedeeld. De zes deelnemende landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot samen.

Vliegend pompstation

De tanktoestellen worden voornamelijk gebruikt om andere vliegtuigen in de lucht bij te tanken. De omgebouwde Airbus kan 111.000 liter kerosine mee de lucht in nemen. In één seconde kan 70 liter kerosine worden overgepompt. De oude KDC-10 haalde ongeveer 30 liter per seconde. Naast vliegend pompstation kunnen ze ook worden ingezet om mensen en vracht te vervoeren en zijn ze inzetbaar voor medische evacuaties. De A330’s moeten vooral zuiniger en stiller zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen