Veldhovense Veronique blogt puur en eerlijk over haar stoma

Foto: Ton Dekkers

Het twintigjarig jubileum als stomadraagster komt eraan voor Veronique Meeuwsen (37). Over het leven met een stoma en stomazakje is de Veldhovense een blog gestart.

Door haar belevenissen als stomadraagster aan een blog toe te vertrouwen, wil ze het taboe doorbreken en een inspiratie zijn voor anderen. Ze neemt daarbij geen blad voor de mond, puur en eerlijk vertelt ze hoe het leven met een stoma echt is.

Ziekte van Crohn

Ze zat nog op de basisschool toen bij haar de ziekte van Crohn werd vastgesteld. “Mijn vader had de ziekte ook. Eerst dachten ze dat ik simuleerde, totdat in het MMC de diagnose werd gesteld”, vertelt Veronique. Gaandeweg raakten haar darmen steeds meer van streek. Toen ze naar de middelbare school ging, moest ze tijdelijk aan de sondevoeding. Uiteindelijk kreeg ze een stoma. “Ik was net 18 jaar. Nu zit ik tegen mijn 20-jarig jubileum aan”, zegt ze met een lach. Inderdaad met een lach, ze maakt het beste van de situatie waar ze al zolang in zit. En dat ondanks dat ze inmiddels al zeker 40 zware operaties heeft ondergaan. “Een aantal keer heb ik op sterven gelegen. Steeds plunderde ik mijn spaarrekening om een afscheidsfeestje te geven. Nu doe ik dat niet meer, het wordt me te duur.” En weer die glimlach.

Laatste zetje

Door haar jarenlange ervaring met de stoma begeleidt ze nu mensen die ook een stoma krijgen. Ook heeft een periode lessen stomazorg gegeven op de Fontys. “Al jaren roepen mensen die ik begeleid om iets met mijn kennis te doen. Twee vriendinnen van mij bloggen ook. Op haar blog reisheid.nl verhaalt alleenstaande moeder Kelly over haar wereldreis in delen met haar dochtertje. Noesjka  blogt over Tourette op tourette.nl. Met hen heb ik heel persoonlijke gesprekken gevoerd. Zij gaven me het laatste zetje.”

Wat is het grootste ongemak waarmee ze moet dealen? “Als grootste ongemak ervaar ik de eenzaamheid als ik noodgedwongen door ziekte thuiszit en onbegrip van mensen doordat het stoma niet zichtbaar is.”

Podium

De eerste twee blogs staan inmiddels online op veroshoofdbuikenbijzaken.blogspot.com. Het is haar podium waarmee ze anderen wil inspireren. Een podium is haar niet vreemd. Het artiest zijn is heel haar leven al een uitlaatklep. Ze houdt ervan om emoties te triggeren. In Finland richtte ze haar eigen band op, ze was model, gogogirl, gastvocaliste in enkele symfonische metalbands en speelde mee in de Veldhovense Revue. De muzikale kriebels heeft ze nog steeds. “Momenteel ben ik bezig met het opstarten van de band Heavenqueen in Nederland. Ik heb er al een aantal nummers voor geschreven. Die gaan over de facetten van het leven en het overleven. Maar ook over de dood, want je moet schrijven over wat je weet.”

Verhalen voor haar blog heeft ze in overvloed. “Elke week wil ik er een plaatsen. Ik haal er heel veel positieve energie uit als ik mensen kan laten beseffen dat ze geen zielig hoopje mens zijn, maar laat zien wat de mogelijkheden zijn.”

Lees hier haar eerste blog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen