Openbaar vervoerproef Bravoflex stopt in december

Halte Oude Kerkstraat
Halte Oude Kerkstraat
Foto: Veldhoven.nieuws

De openbaar-vervoerproef Bravoflex in onder meer Veldhoven stopt aan het eind van dit jaar. De te hoge kosten en het lage gebruik van het openbaar vervoer met minibusjes en auto’s op afroep liggen ten grondslag aan de beslissing.

Aanvulling op bestaande ov-netwerk

De proef van de provincie loopt sinds 2017. Deze is bedoeld voor gebieden waar minder vraag naar vervoer is of waar bijvoorbeeld in de avonduren of het weekend het aantal reizigers sterk terugloopt. De pilot rond Eindhoven was bedoeld om te onderzoeken wat de potentie is van Bravoflex als aanvulling op het bestaande ov-netwerk van buslijnen. Hoewel reizigers deze haltetaxi steeds beter weten te vinden en het systeem waarderen met een 8, blijken de kosten relatief hoog.

,,Het is het altijd zoeken naar de balans tussen innovatie, kosten en draagvlak”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. ,,We houden niet ijzerenheinig vast aan experimenten waarbij de opbrengst structureel niet opweegt tegen de kosten of waar onvoldoende draagvlak voor is. Het voor innovatie bedoelde geld dat nu overblijft, zullen we anders en mogelijk elders inzetten. Pilots met flexibel vervoer blijven belangrijk voor het ontwikkelen en invoeren van de provinciale visie van gedeelde mobiliteit, ook omdat Bravoflex door veel reizigers als positief wordt ervaren.”

Ook met de pilots in Helmond en Roosendaal wordt in december gestopt vanwege de te hoge exploitatiekosten. Bij nieuwe aanbestedingen voor het openbaar vervoer wil de provincie Bravoflex combineren met het WMO-vervoer. Op deze wijze verwacht de provincie de kosten omlaag te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen