Hondsdagen starten met wisselvallig weer

Hondsdagen kunnen leiden tot lokaal wateroverlast
Hondsdagen kunnen leiden tot lokaal wateroverlast
Foto: Veldhoven.nieuws

De Hondsdagen beginnen vandaag, maandag 20 juli. Het is geen officiƫle weerkundige term, maar deze periode van vier weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. Een wisselvallige eerste hondsdag zou dus een wisselvallige zomer beloven.

Hondsdagen

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer.

Betekenis van de hondsdagen in de weerkunde

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

Voor de komende week wordt volgens Weeronline wisselvallig zomerweer verwacht met temperaturen van 19 in Groningen tot 22 graden in Maastricht. Voor eind juli zijn de temperaturen fris. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 21 tot 25 graden. Zon, stapelwolken en af en toe bui kenmerkt het weer. Na woensdag wordt het iets warmer maar neemt de buienkans toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen