De nieuwe Airbus A330MRTT deze week regelmatig te zien

Foto: Defensie

Eind juni arriveerde een nieuw tankvliegtuig op Vliegbasis Eindhoven. Vanaf deze week vliegt de Airbus A330MRTT regelmatig in de buurt van vliegbasis Eindhoven.

De NAVO heeft een vliegtuigenpool voor tank- en transportvliegtuigen. 6 Europese partners maken gebruik van deze Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Over zo’n 4 jaar bestaat de vloot uit 8 Airbus A330-toestellen. De nieuwe Airbus vervangt de oude KDC-10’s die dienst deden als transport- en tankvliegtuig en dateren uit de jaren zeventig. De oudjes hadden de laatste jaren veel onderhoud en reparaties nodig.

Vlieguren

De 8 vliegtuigen zijn Nederlands geregistreerd, maar eigendom van de NAVO. Ze zijn  gefinancierd door 6 deelnemende landen die per jaar een aantal vlieguren hebben:

  • Nederland (2.000 uur)
  • Duitsland (5.500 uur)
  • België (1.000 uur)
  • Luxemburg (200 uur)
  • Noorwegen (100 uur)
  • Tsjechië (ieder 100 uur)

A330 meer dan alleen tanktoestel

De tanktoestellen worden vooral gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ook voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuaties.

De A330 biedt plaats aan 267 passagiers en 45 ton vracht. Het toestel kan worden omgebouwd tot een vliegende ziekenboeg met 6 intensive care-units en 16 stretchers voor het vervoer van gewonden uit een oorlogs- of missiegebied. Omdat het ombouwen tijd kost, blijft één toestel altijd als medisch toestel beschikbaar.

Samen onderhouden

De 6 deelnemende landen zorgen samen voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Met Frankrijk wordt gewerkt aan een mogelijke samenwerkingsovereenkomst op het gebied van training, onderhoud, ontwikkelingen en reserveonderdelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen