Jop van Gassel stelt zich voor als jonge molenaar

Foto: Veldhoven Nieuws

Jop van Gassel is aangesloten bij de molenjongeren; een hechte vriendenclub met een gedeelde passie, namelijk molens. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken om molenaar te worden. De Oerlenaar stelt zich voor.

Molens, al 14 jaar lang is het voor Jop elke zaterdag molendag, de wind, de natuur en het geluid van de draaiende wieken. Al vanaf zijn zevende jaar is hij in de ban van de molen.

Maar waarom molens?

Iets unieks, iets wat elk weekend anders is. De wind, het weer, de techniek en nog veel meer leuke dingen zijn elk weekend weer fascinerend om te zien. Het leukste aan de molen vind ik het malen, het malen van graan tot meel op de wind, het geluid van de molenstenen en tandwielen die perfect in elkaar lopen, dat is prachtig. De productie van tarwe of spelt tot mooi wollig meel wat je vervolgens naar de bakker brengt of waar de mensen thuis een lekker brood van gaan bakken.

Toen ik 16 jaar oud was mocht ik eindelijk beginnen met de opleiding tot vrijwillig molenaar. Deze opleiding duurt ongeveer 2 à 3 jaar. Nadat ik vorig jaar geslaagd ben voor mijn examen, mag ik mezelf officieel vrijwillig molenaar noemen en daarvan geniet ik nog elke dag.

Molendag

Elk jaar in het 2e weekend van mei wordt de nationale molendag georganiseerd. Op deze dag zijn er honderden molens geopend voor bezoek en draaien/malen bij voldoende wind. Ik vind de molendag altijd een van de leukste dagen van jaar, omdat je dan heel veel bezoek krijgt op de molen en dat je de mensen uitleg kunt geven over de werking van de molens. Op deze dag hoop ik altijd zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen over molens en misschien zit er wel iemand tussen die denkt, vrijwillig molenaar is dat iets voor mij? De molenaar vertelt u er graag over!

Enthousiaste jongeren kunnen zich aanmelden via de Facebook- en Instagrampagina van Molenjongeren.

Reacties