Stemspraakexpert Josanne Toussaint coacht leidinggevenden en ondernemers op hun performance

“Online vergaderen vraagt andere vaardigheden als spreker”, weet de Veldhovense Josanne Toussaint van Trainingsbureau Wijs!

Je doet je laptop open, bent blij dat de techniek werkt en begint met je vergadering of presentatie. Simpel toch? Maar succesvol online vergaderen en presenteren vraagt echt meer aandacht.  Stemspraakexpert en communicatietrainer Josanne Toussaint verzorgt onder andere trainingen en workshops voor teams en bedrijven over (online) performance om bij je luisteraars van het scherm te spatten

Sinds de lock downs kent iedere professional wel de digitale manier van communiceren en vergaderen. “Maar dat wil niet zeggen dat je ook de fijne kneepjes van het online spreken te pakken hebt”, stelt Toussaint. “Via een scherm heb je vooral je mimiek en je stem als instrumenten. Om ervoor te zorgen dat jouw stem, spraak en lichaamstaal je verhaal ondersteunen, moet je goed weten wat je doet en hoe je overkomt. Het begint allemaal bij bewustzijn.”

Plaats, geluid, licht en houding

Professionals die slecht verstaanbaar zijn, onderuit gezakt achter de camera zitten of veel te hard praten: vanuit haar ervaring als stemspraakcoach ziet Toussaint dit geregeld. “Overigens niet alleen online, maar ook live”, lacht ze. “Maar als je niet goed verstaanbaar of zichtbaar bent via je beeldscherm, dan kan je niet verwachten dat de mensen aan de andere kant nog opnemen wat je te vertellen hebt. Dit is geen onwil, dat is gewoon zoals we geprogrammeerd zijn.”

Natuurlijke spreeksituatie

Toussaint geeft tips: “Het is fijn om zoveel mogelijk een natuurlijke spreeksituatie na te bootsen. Dus zorg dat je niet dicht op je scherm zit, maar ook niet te ver weg. Boven je hoofd een paar centimeter vrij en tot je oksels ongeveer in beeld is het meest ideaal”, aldus Toussaint.

Kruip niet in het scherm

Veel mensen zitten onderuit gezakt of kruipen juist in het scherm (kin naar voren richting je scherm). “Je strottenhoofd – en dus ook je stembanden – staan dan onder spanning. Deze spanning hoor je niet alleen, het is ook voor jezelf vermoeiend.” Niemand luistert graag naar een spreker die gespannen klinkt, dus we haken sneller af. Met een glimlach besluit zij: “Een effectieve online vergadering of een goed gesprek is online prima mogelijk, maar het vraagt wel wat oefening en voorbereiding.”

Gratis e-book met meer tips

Josanne Toussaint heeft 16 tips over online vergaderen en presenteren voor je samengevoegd in een gratis e-book. Je kunt het downloaden op de site van Trainingsburo Wijs!. Ga naar www.trainingsburowijs.nl/gratis. Kijk ook eens naar haar online programma ‘e-learning Stemkracht’: veilig thuis in eigen tijd en tempo werken aan je persoonlijke communicatie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen