Hans Tholen promoveert in coronatijd

Promotor prof. Paul Koenraad en Hans Tholen (r)
Promotor prof. Paul Koenraad en Hans Tholen (r)
Foto: TU/e

Natuurkunde en wiskunde waren zijn favoriete vakken op de middelbare school. Afgelopen december promoveerde de in Zandoerle geboren en getogen Hans Tholen (29) aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Binnenkort gaat hij werken voor ASML.

Op de basisschool was hij altijd meer van het denken dan van het doen. Op het Sondervick College volgde hij het VWO en koos er voor het Natuur- en Techniekprofiel. “Vooral wiskunde, scheikunde en natuurkunde vond ik erg interessant, met daarbij nog biologie.”

Technische Natuurkunde

In 2009 gaat Hans aan de TU/e Technische Natuurkunde studeren. “Op de middelbare school vond ik natuurkunde en wiskunde al erg leuk (en waren het ook twee van mijn beste vakken) en de hele studie bestond eigenlijk alleen maar daaruit. Ik vind natuurkunde interessant omdat het over alles gaat; van het heelal tot aan atomen en nog kleiner. Je hebt er een bepaalde abstracte manier van denken voor nodig die me goed ligt.”

Promotieonderzoek

Als hij in 2015 afstudeert aan de TU/e, kiest hij ervoor om binnen de universiteit verder te gaan met een promotieonderzoek. “Ik heb mijn Master afgesloten met een afstudeeronderzoek binnen een van de onderzoeksgroepen van de TU/e. Omdat dit project van beide kanten goed beviel, ben ik na mijn afstuderen in dezelfde groep verdergegaan met een promotieonderzoek.

Verdediging

Op 17 december is het zover. Hans verdedigt zijn proefschrift. Normaal is dat in het bijzijn van veel publiek, maar door corona deze keer niet. “Normaalgesproken is zo’n verdediging een hele happening, met veel publiek en natuurlijk een groot feest na afloop. Vanwege de huidige situatie werd het nu wel iets anders. Oorspronkelijk zou er nog een klein publiek (20 man) aanwezig mogen zijn, maar drie dagen voor de verdediging ging de nieuwe lockdown in. Toen was er zelfs even sprake van dat de verdediging volledig online ging zijn, waarbij ik dus gewoon thuis vanuit mijn eigen huiskamer voor m’n laptopje zou moeten zitten. Gelukkig werd het uiteindelijk toch nog een verdediging op locatie, met de Nederlandse commissieleden fysiek aanwezig en de buitenlandse commissieleden online, maar zonder publiek. Daardoor voelde het toch nog als gewoon een echte verdediging, en familie, vrienden en collega’s konden de verdediging alsnog gewoon volgen via een livestream. ’s Avonds het wel nog gevierd met mijn twee paranimfen (dit zijn je twee “assistenten” tijdens de verdediging; puur ceremonieel dus normaalgesproken kies je daar twee goede vrienden of naaste collega’s voor die je morele steun zijn tijdens de verdediging) thuis en een hoop mensen online via Zoom. Het grote feest wordt nog ingehaald als de wereld weer een beetje normaal is.”

Waarop ben je gepromoveerd?

“Het is complexe materie dus heel erg lastig om kort uit te leggen. Het belangrijkste is dat we hebben gekeken naar een nieuwe manier om bepaalde eigenschappen van extreem kleine structuren van halfgeleidermaterialen te veranderen. Halfgeleiders vormen de basis voor alle elektronica en zijn daarom extreem belangrijk voor de wereld van nu (en van de toekomst). Omdat ik nu ben gepromoveerd, mag ik de doctor titel gebruiken (afgekort tot dr.). Maar eerlijk gezegd interesseert die titel me niet zo veel. Promoveren doe je vooral omdat je onderzoek leuk vindt, niet omdat je graag doctor wil zijn.”

Wat voor werk ga je doen bij ASML?

“Veel van mijn voormalige studiegenoten en collega’s zijn al bij ASML terecht gekomen. Dus ik heb met veel van hen gepraat om er achter te komen wat ik interessant zou vinden, en uiteindelijk heb ik gesolliciteerd op een specifieke functie waarvoor ik ben aangenomen. Ik ga er werken binnen de afdeling Metrology. Zij proberen vooral door het analyseren van data en het toepassen van modellen en algoritmes bepaalde processen in de machines van ASML te verbeteren.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen