Oerlese jeugd in actie tegen overlast hondenpoep

Vrijdagmiddag werd er druk getekend, gekleurd, geboord en geschroefd bij blokut D’n Bosbender in Oerle. Alles om de toenemende overlast van hondenpoep tegen te gaan.

In Veldhoven hebben we uitlaatterreinen, uitlaatroutes en renterreinen voor honden. Deze onderhoudt de gemeente als onderdeel van het groenbestek; de aannemer ruimt en maait er wekelijks. Buiten deze terreinen moet de hondenpoep worden opgeruimd door degene die de hond uitlaat. Helaas vindt een aantal onder hen het niet nodig om de uitwerpselen op te ruimen. Niet zelden wordt de viezigheid vervolgens via kinderschoenen verplaatst naar de verkeerde woning.

Overlast

De Oerlese jeugd kwam hiertegen vandaag in actie dankzij de jeugdraad van de Stichting Jeugdbelangen Oerle. “Van mijn vriendinnen in Oerle-Zuid hoor ik dat de overlast van hondenpoep er heel erg is. Wij vonden dat er iets aan moest gebeuren”, zegt Sarah Allach van de jeugdraad. Bijna 30 kinderen gaven gehoor aan een oproep die op basisschool Sint Jan Baptist verspreid werd. Met hulp van enkele ouders uit de Doe-commissie van de Stichting Jeugdbelangen Oerle en Sarah Allach en Sophie Jansen van de jeugdraad maakten de kinderen in drie groepen een aantal bordjes. Honden, drollen en duidelijke teksten laten er geen twijfel over bestaan wat de bedoeling is.

Enkele voorbeelden.

Retteketet, hier is het hondentoilet. Elk kakje in een zakje. Weg met kakjes. Liever 10 drollen in een zak, dan 1 onder mijn hak. Geen hondenpoep op de stoep. Doe me een lol, pak op die drol.

Hamer

Als alles klaar is, gaat de jeugd onder begeleiding het dorp in om de bordjes te plaatsen. Boyd (6) krijgt in het Smidsvuurke hulp van zijn opa die met een enorme hamer een bordje de grond in slaat. Bij het speelveld in Oerle-Zuid worden ook verschillende bordjes geplaatst. Hier wordt met een sjabloon en een spuitbus krijtspray ook een tekst op een voetpad en plein gespoten. ‘Hondenpoep graag opruimen, bedankt’ staat er de komende 10 weken in duidelijke letters. Als dat niet gaat helpen? “Ik denk het wel, want de bordjes zijn door kinderen gemaakt”, zegt Sophie.

De ouders van Xavi (9) zullen er in elk geval blij mee zijn. “Elke dag speel ik bij het sportveldje en de speeltuin in Oerle-Zuid. Ik kom elke dag thuis met hondenpoep aan mijn schoenen. Mijn papa en mama poetsen ze dan.”

De gemeente is blij met de geboden hulp. “Het is altijd goed om te zien dat de jeugd, in dit geval begeleid door Stichting Jeugdbelangen Oerle, in actie komt voor hun leefomgeving. Veldhoven kent veel hondeneigenaren en er worden veel honden uitgelaten. Niet iedereen ruimt de poep van hun viervoeter op. Fijn dat nu ook de Oerlese jeugd oproept om dit wel te doen. Zo houden we met elkaar Veldhoven schoon.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen