Eén miljoen plus willen een feest, maar weerstand groot

Foto: Veldhoven.nieuws

De weerstand tegen een experimenteel feest met 10.000 mensen in Breda is enorm. De belangstelling om erbij te zijn is nog veel groter. Meer dan een miljoen mensen wensten een kaartje. Zo’n 160.000 tekenden de petitie Met 538 de zorg geminacht. De afdeling Zeeland-West-Brabant van de Nederlandse Politiebond noemt het evenement een groot risico voor de openbare orde en veiligheid.

Koningsdag

Als het aan de organiserende Radio 538 ligt gaat het Fieldlab-proefevenement op de zaterdag voorafgaand aan Koningsdag vooralsnog gewoon door. De zender betreurt de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder van Talpa weten. ‘We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat.’ Het feest op 24 april op het Chasséveld in Breda schoot chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis totaal in het verkeerder keelgat. Hij noemt het evenement ‘een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop’.

Talpa benadrukt dat het evenement met goedkeuring van het kabinet wordt georganiseerd en dat de gemeente Breda graag gaststad is. ‘Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.’

Kaarten

De kaarten voor het Oranjefeest werden via loting verdeeld. Op sociale media worden de kaarten alweer – net als bij eerdere testevenementen- voor woekerprijzen aangeboden. Er er zijn oproepen om alle deelnemende artiesten, onder wie Zaankanter Wolter Kroes, daarvoor te straffen door hen voortaan te boycotten.

‘Een flink risico voor de openbare orde en veiligheid’. Zo noemt de afdeling Zeeland-West-Brabant van de Nederlandse Politiebond de 538 Oranjedag. Als het evenement doorgaat vreest de vakbond ook voor de gevaren voor de gezondheid van hulpverleners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen