Simone Middel woensdag in BNNVARA-programma ‘Leven voor de Dood’

Foto: BNNVARA

Op haar vijftiende krijgt Simone Middel (33) de diagnose chronisch zwaar depressief. Vanaf woensdag 21 april is de Veldhovense 6 weken lang te zien in het programma ‘Leven voor de Dood’ om 21.30 uur op NPO1.

Suïcidale gedachten

“Wat voor een ander een baaldag is, is voor mij een goede dag. Elke dag strijd ik tegen suïcidale gedachten.” Elke dag is een strijd voor Simone. Zal ze opstaan? Douchen? Wel of niet gaan werken?  “Bij alles wat ik doe, voel ik me rot.” Ze ondergaat een aantal crisisopnames en veel therapieën. “Zolang als ik weet heb ik suïcidale gedachten. Ik vraag me wel eens af hoe dat kan.” Na veel therapieën kan ze er beter mee omgaan. Sinds enkele jaren weet ze dat het gedachten zijn. “Het voelt nog net zo heftig, maar ik ga er beter mee om. Graag zou ik normaal willen zijn, maar ik heb nu geaccepteerd dat dit mijn normaal is.”

In 2019 schrijft ze in 3 maanden tijd het boek Hoe het echt was. “Iemand zei me: je moet hier iets mee gaan doen, hoe moeilijk het is om hulp te krijgen. Ik hoop dat andere mensen het gaan lezen. Ik wil inzicht geven en handvatten aanreiken. Vooral aan lotgenoten, naasten en hulpverleners.” Het boek is te koop via bol.com. Sinds het uitkomen van haar boek gaf ze al een aantal lezingen. Momenteel heeft ze een baan als recruiter bij het UWV. “Het is heel leuk werk en het UWV is een fantastische werkgever. Dat is iets wat voor mij niet vanzelfsprekend is. Ik word vaak gezien als een risicofactor.”

Hoge pieken en dalen

Maar het gaat nu goed, ook al beschouwd ze het leven nog steeds als een hel. Nog elke dag denkt ze aan haar eigen dood. “Er zijn ook lichtpuntjes, maar die wegen niet op tegen de zwaarte die ik ervaar. Medicatie haalt de scherpe kantjes af van de zwaarte van het leven. Hoge pieken en dalen worden  door de medicatie iets minder hoog en diep.”

In mei 2020 vond de eerste van 7 draaidagen plaats voor het tv-programma. “Enkele dagen van tevoren kreeg ik steeds te horen wat we gingen doen. Ook kreeg ik een vlogcamera om zelf opnamen te maken. De laatste draaidag was op 26 maart van dit jaar.” Het blijken elke keer weer zeer intensieve dagen waarbij ze met presentator Patrick Lodiers, een cameraman, geluidsman en regisseur op pad gaat. “Het viel behoorlijk tegen voor mij. Na elke opnamedag plande ik 2 vrije dagen om weer op adem te komen.”

Simone Middel

Waardevol

Simone maakte ook kennis met de andere 4 deelnemers aan het programma. “Dat was heel waardevol voor mij. Sindsdien hebben we een appgroep met ons vijven.” Elke aflevering krijgt ze te zien voordat deze uitgezonden wordt. Sommige dingen vond ze niet zo leuk om terug te zien. De begeleiding vanuit BNNVARA is heel goed. Zo krijgen de deelnemers mediatraining. “Hoe ga je om met je eigen social media en hoe ga je om met haatreacties. Hoe reageer je als je op straat wordt aangesproken?  Na de eerste aflevering krijgen we ook nog individuele gesprekken over hoe we het ervaren hebben en over eventuele reacties.”

Op de site https://www.bnnvara.nl/levenvoordedood staan de biografieën van de 5 deelnemers aan het programma.

Wilt u praten over zelfdoding of automutilatie?

113 Zelfmoordpreventie is bereikbaar via 113 én gratis via 0800-0113. Veel informatie en de mogelijkheid om met iemand te chatten kan via de site www.113.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen