Wereldreiziger Tamar Valkenier vanmiddag bij ingang Zoo Veldhoven

Foto: Tamar Valkenier

Na een carrière als sterrenkok en recherche psycholoog bij de Nationale Politie gaat Tamar Valkenier op haar 28e jaar met ‘pensioen’. “Ik had alles bereikt wat ik wilde bereiken. Met een gebroken voet zat ik op de bank en zag de seconden op de klok wegtikken. Ik vroeg me af: is dit het nou?”

Ze verlost zich van verplichtingen als een huis, hypotheek, volle agenda en deadlines en gaat fulltime de wereld rondreizen. “Ik vind oude culturen interessant, wat de mensen doen en hoe ze leven.” Als kwetsbare vrouw trekt ze eropuit. Eerst op de fiets door Europa, Australië en Indonesië. Het slapen in een tentje en het leven van de natuur smaken naar meer. In Nieuw-Zeeland trekt ze samen met Miriam Lancewood met geweer en hengel door de wildernis. Ze was daarmee in het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Angsstoornissen

In 2017 koopt ze een paard, kameel en hond waarmee ze in Mongolië 5 maanden als een nomade leeft. “Ik wilde precies leven zoals zij leven. De kameel droeg voor 5 maanden eten, het paard was mijn vervoermiddel en de hond beschermde me tegen wolven en nachtelijk bezoek van nieuwsgierige mannen.” Het wordt haar mooiste reis. “Ik heb last van angststoornissen. Mongolië was zo eng. Er waren zoveel redenen om het niet te doen. Toch heb ik het gedaan en wonder boven wonder is het gelukt. Het heeft me zoveel moois gebracht. Sinds ik op reis ben, heb ik geen paniekaanvallen meer. Alles kun je leren, dat is de grootste les die de reis mij gebracht heeft. Als je je hart durft te volgen, kan dat gewoon.”

Boek

In haar boek ‘Fulltime avonturier’ beschrijft ze hoe ze vol overtuiging haar veilige en zekere bestaan opgaf en de wereld in trok. Een zoektocht naar de zin van het leven. Nu maakt ze met kameel Einstein een voettocht door Nederland om haar boek te promoten.

Dinsdag was ze in Oirschot, vandaag (woensdag 5 mei) staat ze bij de ingang van Zoo Veldhoven. Vanaf 15.00 uur kan iedereen daar, onder toeziend oog van Einstein, een door Tamara gesigneerd boek kopen. Ook zal ze eventuele vragen beantwoorden.

Reacties