De Wensfiets wil meer bekendheid en meer op pad

Monique Hageman, Marjanne Smits en Ron Bogman
Monique Hageman, Marjanne Smits en Ron Bogman
Foto: Bert Jansen

Stichting De Wensfiets is in juli 2019 officieel gestart. De Veldhovense Marjanne Smits en Monique Hageman bezorgen op vrijwillige basis een (pre)terminale gast een leuke dag. Maar ze willen vaker op pad.

De Wensfiets brengt (pre)terminaal zieke mensen nog eenmaal naar hun favoriete plek. Nog een keer de natuur in en de wind voelen. Naar een sportwedstrijd van een familielid, een kaarsje aansteken in een kapel of nog een keer naar het ouderlijk huis. De dames van de wensfiets maken het allemaal mogelijk. Soms gaan ze meerdere keren per week op pad, dan weer een paar weken helemaal niet. “Het is ook sterk afhankelijk van het weer. We hadden ook een keer een afspraak staan waarbij de betreffende persoon voor de datum van de rit kwam te overlijden. En veel mensen kennen het bestaan van De Wensfiets nog niet”, weet Marjanne. “We willen af van de kreet: och, hadden we dat maar geweten. Dat is zo zuur om achteraf te horen”, vindt Monique.

Succes

Een uitstapje met De Wensfiets is vrijwel altijd een succes want de wens van de gast staat centraal. Zo zijn ze onlangs met iemand naar de aanleg van de N69 geweest. “We nemen dan vooraf contact op met de aannemer. Die had iemand ter beschikking gesteld die de gast en zijn echtgenote met de auto een rondleiding met uitleg heeft gegeven. De rit duurde een uur en de gast raakte er na afloop niet over uitgepraat”, geniet Marjanne nog na.

Vanzelf gaat dit allemaal niet, weet Monique. “We moeten veel lobbyen voor donaties. Vaak is afstemming nodig met een hospice. We moeten met veel dingen rekening houden zoals bijvoorbeeld  medicijnen en zuurstof.” Terwijl Marjanne de gast rijdt, fietst Monique, verpleegster van beroep, altijd mee. In fietstassen gaan regenkleding, ehbo-spullen, een plaid en zo nodig zuurstof mee. Familieleden mogen meefietsen, ook zij worden dan een dag ontzorgd.

Tillift

Iedereen kan van De Wensfiets gebruik maken. “Je hoeft nog niet terminaal ziek te zijn om mee te mogen. Maar iedereen mag maar één keer mee”, benadrukt het tweetal. Met de fiets kunnen ze overal binnenkomen. Het voorste gedeelte kan worden afgekoppeld zodat een gast vanaf het bed kan instappen. Zo nodig regelen de dames een tillift. Kosten zijn er voor de gasten niet aan verbonden. Alleen het eten en drinken onderweg moet worden betaald, ook voor de dames. Ze doen dit op vrijwillige basis. Mensen mogen ook zelf een lunchpakketje meenemen. En na afloop krijgen ze nog zo’n 100 foto’s van de dag. Daarop is vaak te zien dat de gast in de loop van de dag helemaal opkikkert.

Ron Bogman

Veldhovenaar Ron Bogman heeft een succesvolle actie gehouden voor De Wensfiets. In juli nam hij deel aan de alternatieve vierdaagse door 4 dagen 40 kilometer te wandelen. “Van mijn werkgever Cisco krijg ik jaarlijks 5 dagen extra verlof om me in te zetten voor een goed doel of de maatschappij. Ik wilde iets lokaal sponsoren. In een gesprek met De Wensfiets waren we er snel uit. Ik had een speciale pet laten maken met daarop reclame voor De Wensfiets. Daar heb ik onderweg veel vragen over gehad.” Ron werd voor maar liefst 1.111 euro gesponsord dat door zijn werkgever nog eens werd verdubbeld. De dames van De Wensfiets zijn hem daarvoor heel dankbaar. Zij hadden een cadeaupakket samengesteld voor Ron dat was gesponsord door De Oerse Molenbakker, supermarkt Plus André en Joyce van Rijen, Slijterij van Genechten en Dinee Kafee De Kempen.

De donatie kunnen de dames goed gebruiken want ze kijken al enige tijd uit naar een nieuwe wensfiets. “Die wordt gemaakt volgens onze specificaties, maar we hebben hem nog niet besteld. Daarvoor moeten we nog even sparen.”

Een rit aanvragen kan eenvoudig via www.wensfiets.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen