‘Op dat moment wist ik dat ik alles zou verliezen’

Heidy Sem en Rüdiger
Heidy Sem en Rüdiger
Foto: Heidy van de Vorst

Heidy van de Vorst (51) verloor afgelopen zondag huis en haard tijdens de vulkaanuitbarsting op La Palma. De oud-Veldhovense moest halsoverkop haar woning verlaten met niet meer dan 2 onderbroeken, een pyjama en een jurkje.

In 1970 is ze geboren in de Schoolstraat in Meerveldhoven. Heidy is een dochter van Riek Verberne uit Zeelst en Bert van de Vorst uit Meerveldhoven, grondlegger van de huidige Kivo Petfood. Tot haar 21e woont Heidy in Veldhoven. Op zoek naar avontuur woonde ze in Bonaire en in het voorjaar van 1998 verhuist ze naar La Palma. Met haar man Rüdiger baat ze er restaurant Franchipani uit dat tussen de plaatsen Los Llanos en El Paso. Zelf woont ze met man en hun zoontje Sem (8) in Las Manchas. Tot zondag 19 september dus…

Hysterisch

”Het gebeurde ongeveer 300 meter achter ons huis, ik stond net buiten en keek op dat moment naar boven. Er was geen moment te verliezen. ik ben normaal altijd de rust zelve, noem het Hollandse nuchterheid, maar toen werd ik vreselijk hysterisch. ik was alleen, en op dat moment wist ik dat ik alles zou verliezen. Ik ben als een gek weggereden en heb schreeuwend en huilend in de auto gereden om mijn man bij ons restaurant op te halen. Toen haalden we ons zoontje op, die was bij vrienden op een veilige plek.” Ze vinden uiteindelijk onderdak in een klein appartementje van vrienden. “Dat had een te klein bed voor ons drie dus hebben mijn man en zoon samen in de auto geslapen en ik heb de hele nacht buiten gezeten en de vulkaan bekeken.”

Dikke laag lava

Twee gevulde koffers die ze al had klaargezet, bleven in het huis achter. “We stonden nog op code geel toen ik moest vluchten. Als het code oranje zou worden dan zou er nog tijd zijn om je spullen op te halen. We hebben helaas code oranje overgeslagen en zijn direct doorgegaan naar rood. We maken er nu maar een grapje over dat we nog steeds op code oranje wachten om mijn andere twee koffers op te halen.” Maar de woning met inventaris is bedolven onder een dikke laag lava en nooit meer terug te vinden.

Om de hoogste nood te lenigen is een familielid een crowdfundingactie gestart op Gofundme.com. De donaties worden gebruikt om een nieuwe start te maken, waaronder de bouw van een nieuwe woning en de aanschaf van huisraad. Afgelopen donderdag is het restaurant weer geopend. “We moeten verder. Dat is het enige wat we nu nog hebben”, besluit Heidy.

Wilt u ook een steentje bijdragen? Dat kan via deze link.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen