Groenen Bouw & Onderhoud gaat Jozeftoren herstellen

Foto: Veldhoven Nieuws

Groenen Bouw & Onderhoud gaat de Jozeftoren op het Burgemeester van Hooffplein herstellen. Dat heeft het bestuur van de parochie Christus Koning bekend gemaakt.

De toren van de voormalige H. Jozefkerk aan de Burgemeester van Hoofflaan in Veldhoven staat al enkele jaren binnen de bouwhekken. Deze waren geplaatst in opdracht van de parochie, om de veiligheid van passanten te waarborgen. Immers, bij een reparatie destijds aan het torenuurwerk werd vastgesteld, dat betonrot was opgetreden in de uitstekende delen van de toren. Hierdoor konden kleine stukjes puin losraken en naar beneden vallen.

Monumentenwacht

Het parochiebestuur heeft vervolgens de monumentenwacht opdracht gegeven om een grondige inspectie uit te voeren, om de precieze schade vast te stellen. Dit bleek een behoorlijke schade te zijn, waarbij nog veel andere aandachtspunten aan het licht kwamen. Volledig herstel zou ruw geschat meer dan € 150.000,– bedragen. Een bedrag dat niet zomaar beschikbaar is. Daarbij oordeelde het bisdom dat het een toren is die bij een niet meer in gebruik zijnde kerk hoort.

Vanuit de wijk werden acties gestart om de toren te behouden. Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven heeft ook bij de gemeente aandacht gevraagd voor het behoud van de toren. Diverse organisaties hebben de gemeente ook aangeschreven voor het behoud van deze toren. Eind 2020 werd bekend dat de gemeente een subsidiebedrag van € 85.000,– beschikbaar zou stellen als de parochie hetzelfde bedrag zou bijdragen. Voorwaarde was dat de herstelwerkzaamheden in 2021 zouden beginnen.

Groen licht

Na het opvragen van diverse offertes heeft het parochiebestuur gekozen om met de firma Groenen Bouw & Onderhoud in zee te gaan. Zowel de gemeente als het bisdom gaven hiervoor groen licht, waarna de opdracht verstrekt werd.

Voor het herstel is geen vergunning nodig maar voor het plaatsen van bouwcontainers en andere benodigde zaken ten behoeve van het herstel wel. Aangezien een ander bouwbedrijf containers nabij de toren heeft staan, liet de gemeente weten niet eerder dan maart 2022 de vergunning af te kunnen geven. Het overleg met de gemeente, over het hoe en wat met de toegezegde subsidie als er nu niet gestart kon worden, leverde een goed resultaat op. De gemeente heeft bevestigd dat de subsidie niet in gevaar komt. Daarnaast heeft de gemeente ervoor gezorgd dat de containers verplaatst worden zodat de benodigde vergunning opnieuw aangevraagd kan worden.

Deze aanvraag loopt nu bij de gemeente en zodra de vergunning is verstrekt, zullen de herstelwerkzaamheden gaan beginnen.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen