Yvian daagt iedereen uit te lopen tegen longkanker

Foto: Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens (49) geeft op 24 oktober de aftrap van de landelijke longkankermaand die 1 november start. De Veldhovense doet dit door mét longkanker een 1/4 marathon te wandelen tégen longkanker.

Zeker 5 keer per week deed Yvian aan cardio- en krachttraining in een sportschool. Vorig jaar in november merkt ze dat ze met sprinten op een loopband niet meer op adem komt. Via haar huisarts komt ze bij de cardioloog terecht, maar die kan niets vinden. Vervolgens wordt er via de huisarts een longfoto gemaakt. “Toen zat ik heel snel bij de longarts in het MMC.” In elke long zit een tumor.  “De grootste tumor zit rechts. Deze zit om de luchtpijp en door het longvlies in een klier tussen de longen en is niet te opereren. Maar deze kneep mijn luchtpijp dicht, dus die had hoge prioriteit.” Er volgt een loodzwaar traject van gelijktijdig chemo en bestraling in de eerste 3 maanden van dit jaar. Op dit moment volgt ze nog een immuuntherapietraject.

Protonentherapie

De rechtertumor is behandeld met protonenbestraling bij Maastro in Maastricht. Dat is een van de 3 centra in Nederland met protonentherapie. Het is een redelijk nieuwe behandeling in Nederland. Hierbij worden protonen gebruikt om kankercellen te vernietigen. Het zijn positief geladen atoomdeeltjes waarmee heel precies kan worden bestraald. Daardoor komt er minder straling in gezonde weefsels en is er minder kans op bijwerkingen. “Deze nieuwe behandeling heeft ervoor gezorgd dat ik rechts weinig bestralingsschade heb, significant minder dan de met fotonen bestraalde linkerlong.”

Omdat deze manier van bestralen nog vrij onbekend is, wil Yvian dat met haar actie veranderen. Ook moet longkanker uit het verdomhoekje. Jaarlijks sterven er in Nederland 10.000 mensen aan longkanker. “Dat zijn echt niet allemaal rokers. Iedereen met longen, zelfs erg jonge mensen, kunnen deze nare ziekte krijgen. Het sterftecijfer moet omlaag, meer onderzoek is nodig.”

Lopen tegen longkanker

Op zondag 24 oktober wilde Yvian de ¼ marathon van Rotterdam lopen, maar dat laat haar gezondheid nu niet toe. In haar plaats loopt nu een vriendin van haar. “Als zij in Rotterdam over de finish komt, krijg ik een telefoontje. Ik start dan vanaf sponsor café Willem van Oranje in Zeelst met een wandeltocht van 10,55 kilometer. Ik daag iedereen uit om ook te lopen tegen longkanker en zo bewustwording te creëren en geld in te zamelen.” Daarvoor heeft ze de Facebookpagina Yvianloopttegenkanker gemaakt waarop ze de aangemelde initiatieven verzamelt. Patiëntenvereniging Longkanker Nederland en Maastro steunen het initiatief van Yvian om meer bewustwording rondom longkanker te creëren.

Loop zondag mee!

Dankzij de fantastische nieuwe techniek (protonentherapie) heeft Yvian significant minder bestralingsschade in haar rechterlong ten opzichte van de ‘normaal’ bestraalde linkerlong. “Zulke prachtige nieuwe technieken gun ik al mijn lotgenoten. Nu en in de toekomst. En precies daarom ga ik mijn loop doen.” Yvian hoopt zondag met zo’n 30 à 40 mensen te zijn. Er liggen bij café Willem van Oranje  routebeschrijvingen voor tochten van 10,55 en 5 kilometer. De 10,55 kilometer start tussen 11.30 en 12.00 uur en de 5 kilometer tussen 12.30 en 13.00 uur. Meedoen is gratis, maar een bijdrage is gewenst.” Ter plaatse kan via een qr-code een bedrag in een digitale collectebus van Longkanker Nederland worden gestort. De opbrengst gaat naar een symposium over longkanker en nieuwe onderzoeken. De patiëntenvereniging heeft het initiatief van Yvian tot aftrap van de Longkankermaand gebombardeerd.

Doe ook mee met de Lopen tegen Longkanker actie en organiseer voor 31-12 een wandeling in jouw omgeving.

Via onderstaande qr-code kunt u een donatie doen in de digitale collectebus van Yvian voor patiëntenorganisatie Longkanker Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen