Veel publiek op eerste Ondermijningsdag

De Ondermijningsdag van de gemeente Veldhoven die zondag 4 september plaatsvond op het Meiveld is een groot succes geworden. Naar schatting is de dag door meer dan duizend mensen bezocht.

Toen de dag om 10.00 uur werd geopend door burgemeester Marcel Delhez stroomde het Meiveld al vol bezoekers. “We geven vandaag heel veel informatie over: hoe herken ik ondermijning. Hoe komt de bovenwereld en onderwereld bij elkaar. Hoe herkennen we dat en hoe kunnen we dat met elkaar oplossen”, hoorden zij de burgemeester in zijn openingswoord zeggen. Naast de reguliere hulpdiensten die op de jaarlijkse 112-dag hun opwachting maken, waren op de Ondermijningsdag ook een aantal nieuwe bedrijven aanwezig. Zo gaf een zorgcoördinator van Welzijnsorganisatie Lumens voorlichting over mensenhandel waarbij de focus zondag lag op seksuele uitbuiting. Nieuw was ook de aanwezigheid van het Mobiele Media Lab van de politie. Een wagen stond zondag op Zandvoort bij de F1 race en de andere in Veldhoven. Totaal 400 bezoekers namen een kijkje in het Mobiele Media Lab. 143 bezoekers namen deel aan een kennisquiz over ondermijning.

Geuren opsnuiven

Bij Labyrinth Psychotica konden 18-plussers middels virtual reality ervaren hoe het is om in een psychose te zitten. Hulpdiensten krijgen meer en meer met deze problematiek te maken. In een escaperoom kon het publiek vragen stellen over een chrystal meth lab dat zich daarin bevond. Om bewustwording te kweken kon het publiek ook op enkele plaatsen de geuren opsnuiven van een amfetaminelab, xtc drugslab, cocaïnewasserij en hennepkwekerij. Ook kreeg het publiek voorbeelden die mogelijke signalen van een drugslab of hennepkwekerij kunnen zijn. Zoals een warme muur, een bijzondere geur, beweging op ongebruikelijke tijden rondom een pand, geblindeerde ramen of een zoemend geluid.

Naast informatieverstrekking, werden ook enkele demonstraties gegeven door hulpdiensten. Zo zag het publiek onder meer hoe de brandweer een slachtoffer van een ongeval uit een auto bevrijdde en hoe ze omgaat met dumping van chemische stoffen.

Om ondermijning tegen te gaan, controleert de gemeente preventief vergunningsaanvragen en sluit samen met partners plekken bij misstanden, zoals drugslabs en hennepkwekerijen. Inwoners van Veldhoven kunnen helpen door verdachte situaties te melden bij politie (0900 – 8844 of 112), Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of de gemeente Veldhoven (14 040, veldhoven.nl/melden of [email protected]).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen