Psysalon over eenzaamheid

Foto: Dana Tentis via Pixabay

Tijdens de Psysalon van donderdag 29 september staat het thema ‘Eenzaamheid of geïsoleerd’ centraal. De gratis toegankelijke bijeenkomst vindt vanaf 19.30 uur plaats in de bibliotheek Veldhoven.

Ervaringsdeskundigen en bezoekers delen kennis en ervaringen over het thema. Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met mensen met een psychische kwetsbaarheid. De bijeenkomst vindt plaats in Bibliotheek Veldhoven van 19.30 tot 22.00 uur. De zaal is open om 19.00 uur en de koffie en thee staan klaar. De toegang is gratis.

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich weleens alleen of eenzaam. Dit hoort bij het leven. Maar wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn – het kan wel samenvallen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Sociaal isolement is een situatie. Eenzaamheid is een gevoel.

Eenzaamheid kan iedereen overkomen

Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

Heeft u te maken met eenzaamheid? Zelf? Of nabij? Wat zijn uw ervaringen? Waar loopt u tegenaan? Wilt u meer weten? Bezoek de Psysalon en kom 29 september naar de bibliotheek in Ervaringsdeskundigen en bezoekers delen kennis en ervaringen.

Over Psysalon

Met het doel mensen, naasten en betrokkenen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te inspireren organiseren GGZE en CORDAAD WELZIJN een aantal bijeenkomsten onder de naam Psysalon.

Welkom

Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij Psysalon mag iedereen aansluiten en iedereen heeft recht van spreken. Wil van de Laak is gespreksleider tijdens deze avond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen