Eindelijk een plan voor voormalige pastorie in Wintelre

Foto: Veldhoven Nieuws

Het duurde 16 jaar, maar nu ligt er een mooi plan voor de pastorie en pastorietuin. In het rijksmonument komen 5 appartementen en in de tuin 9 levensloopbestendige zorgwoningen.

De Wintelrese maatschap Gebr. Van Mol kocht de pastorie, waarvan wijlen pastoor Vissers de laatste bewoner was, in 2006. Het plan was om er een B&B en een grand café in te beginnen. In de tuin wilden de broers appartementen in de stijl van de pastorie laten realiseren. Het rechts van het pand gelegen koetshuis moest een eetgelegenheid worden waar  een eenvoudige maaltijd geserveerd zou worden. Helaas kwamen deze plannen niet van de grond.

Gestreden

“15 jaar heb ik gestreden om hier een mooi plan te realiseren voor Wintelre”, zegt Martien van Mol. Van de gemeente mocht de maatschap er zorgwoningen realiseren. Met verschillende zorgaanbieders zijn vervolgens talloze gesprekken gevoerd. “De concepten van deze zorgaanbieders hadden te veel wooneenheden nodig om tot een haalbaar plan te komen, wat voor de gemeente niet aansloot bij het kleinschalige karakter van de locatie”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

10 jaar geleden plaatste Van Mol drie heiligenbeelden in de tuin. Inmiddels hebben de beelden net als de pastorie al veel geleden. Van Mol: “De beelden waken over de pastorie. Vaak heb ik gedacht: wanneer zullen zij mij de vergunning brengen om hier te kunnen starten.”

Starters

Maar nu is de kogel dan door de kerk. In de pastorie komen twee appartementen op de begane grond en drie startersappartementen op de bovenverdieping. Verder komen er een gemeenschappelijke bergruimte en ontmoetingsruimte. Van de in totaal 14 woningen worden er 5 sociale koop of huur. “Ik wil starters uit Wintelre graag de kans geven om in het dorp te blijven wonen”, zegt Van Mol.

Het woonconcept ‘Zorgen voor elkaar in Wintelre’ is van toepassing op de 9 zorgwoningen. Binnen dit concept wordt wonen met zorg en welzijn gecombineerd. Het versterkt en stimuleert de saamhorigheid en het zorgen voor elkaar. Het samen wonen in een hofje leidt tot vermindering van het gevoel van eenzaamheid.

Klok

Van Mol is blij met het mooie ontwerp dat gemaakt is door Buro Sengers uit Bergeijk. “Ik hoop dat fietsers die hier over enkele jaren langsrijden, omkijken en zeggen: wat staat er toch een mooi pand.” Een pand dat dan ook weer een klok in het koepeltje heeft hangen. De klok staat al vol ongeduld te wachten in de huidige woning van Van Mol.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen