Silo aan Zandoerleseweg maakt plaats voor woonzorgcentrum

Foto: Veldhoven Nieuws

In de loop van 2023 maakt de niet meer in gebruik zijnde maalderij aan de Zandoerleseweg plaats voor de bouw van een woonzorgcentrum door Moeskops’ Bouwbedrijf.

De hoge silo is al jaren niet meer in gebruik en verkeert in slechte bouwkundige staat. Op de plaats waar nu de silo staat, bouwde Adrianus de Kort in 1914 een molen. In 1932-1933 werd de molen afgebroken om plaats te maken voor een maalderij welke voorzien was van een zuiggasmotor. Het bedrijf werd overgenomen door Kees en Jan de Kort, zonen van Adrianus de Kort. Zij bouwden een nieuwe maalderij met een grote silo. Het graan dat de boeren oogstten werd in de maalderij verwerkt tot meel. Jaren later ging de zaak over op Gerard en Ad de Kort, zonen van Jan de Kort.

Mengvoer

In 1965 is de grote silo in gebruik genomen voor de opslag van grondstoffen voor mengvoerders. De silo heeft 25 cellen waarvan er 24 werden gebruikt voor de mengvoeders. Eén cel was voorzien van ladders om naar boven te kunnen. De 24 cellen waren gevuld met onder meer diverse granen en restproducten van de oliezaadbereiding en bloemfabrieken. Beneden konden de cellen ieder afzonderlijk worden bediend om het gewenste mengvoer samen te stellen. Daarna werd het voer tot meel gemalen en desgewenst nog geperst tot korrels. Het gereed product werd vervolgens naar een kleinere silo getransporteerd. Van daaruit vond het varkens- kippen- en rundveevoer zijn weg naar de boeren in de regio. De gebroeders De Kort deden het bedrijf begin jaren negentig van de hand. Enkele jaren later raakte de silo buiten gebruik. De productie van mengvoeders werd gestopt omdat het vanwege de schaalgrootte niet meer rendabel was.

Begin jaren negentig startten Paul en Ans Theeuwes er een handel in veevoer en kunstmest gecombineerd met detailhandel in kleindiervoeders. In 2008 pakten ze het plan op om in de silo drie appartementen met elk twee woonlagen te realiseren. In  een andere bedrijfsruimte zou een landwinkel met streekproducten komen. Deze plannen gingen uiteindelijk niet door.

Intramurale 24-uurszorg

Moeskops’ Bouwbedrijf heeft inmiddels het perceel met de gebouwen verworven. Het Bergeijkse bouwbedrijf gaat op de locatie een woonzorgcentrum realiseren. Er komen 36 kamers voor alleenstaande ouderen met intramurale 24-uurszorg. Het gebouw krijgt twee bouwlagen met een schilddak en wordt maximaal 11 meter hoog. Op de begane grond komen woonkamers en centrale voorzieningen. De 36 kamers komen op de eerste verdieping en in de kaplaag. Er is 24 uur per dag zorgpersoneel aanwezig. Er komt een grote tuin rondom het gebouw die voor de veiligheid van de bewoners wordt voorzien van een hekwerk.

impressie
Impressie woonzorgcentrum

Momenteel ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen