Duurzame wens Basisschool De Meerhoef wordt realiteit

Foto: Veldhoven Nieuws

De duurzame wens van groep 8 van Basisschool De Meerhoef wordt realiteit. Op 11 november heeft een jury hun idee gekozen tijdens de afsluiting van de Schooldag van de Duurzaamheid.

Op maandag 10 oktober vindt de eerste Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid plaats. Meer dan 1.000 basisschoolleerlingen (uit de groepen 5 tot en met 8) van 10 basisschoollocaties leren die dag over duurzaamheid. De leerlingen hebben ook hun eigen duurzame wens voor Veldhoven opgeschreven. Een jury heeft zich over de inzendingen gebogen en drie klassen en hun wensen uitgekozen.

Prullenbakken

Op vrijdag 11 november ontvangt presentator Mike Weerts in de grote zaal van Theater de Schalm  de 3 kanshebbers: groep 8 van Basisschool De Meerhoef, groep 7A van basisschool Eigenwijs en groep 6 van basisschool De Brembocht. Lola Verleun (10) van basisschool Eigenwijs heeft een wens ingestuurd die Veldhoven leuker en schoner maakt. “Ik heb bedacht dat er kleurrijke prullenbakken moeten komen zodat ze beter zichtbaar zijn. Als kinderen van kleins af aan afval in de prullenbak doen, wordt het een gewoonte.” Op een groot scherm laten ze voorbeelden van kleurrijke prullenbakken zien.

Ook Jayzèn Steward (9) van De Brembocht wil met groep 6 de wereld een betere plek maken. “We gaan in stekbakjes in de klas plantjes laten groeien. Als ze 5 centimeter groot zijn, zetten we ze over in de schooltuin.” Onder de naam ‘Een groener Veldhoven’ laten ze op het scherm foto’s zien van hoe het er uit kan komen zien. “Wat weten jullie veel van de natuur”, zegt wethouder Thomas van Broekhoven. “Dat hebben we allemaal opgezocht via Google”, reageert Jayzèn ad rem.

Groep 8 van De Meerhoef heeft de presentatie in de vorm van een journaal gegoten. In de video geven kinderen, verkleed als deskundigen, antwoord op vragen. Ook laten ze zien wat hun duurzame wens is. “Op het schoolplein gaat een aantal tegels eruit om plaats te maken voor een zaadje. Enkele maanden later groeit er dan bijvoorbeeld een wortel”, vertelt Gwen. Ook willen ze een moestuin met groenten en fruit.

Fantastisch

Dan gaat de jury even overleggen. “Alle 3 de wensen zijn fantastisch”, houdt Wieke Rooijackers, jurylid namens de gemeente, het nog even spannend. Duurzaamheidswethouder Mariëlle Giesbertz maakt dan de ‘kinderwens voor een duurzamer Veldhoven’ bekend die werkelijkheid wordt. Het is het idee van groep 8 van De Meerhoef. Giesbertz: “Het winnende idee om tegels te wippen op het schoolplein en er groen voor terug te plaatsen, is geweldig. Ik zie in de wens van de leerlingen van De Meerhoef voor een groener schoolplein ook een bredere oproep. Gooi de stenen uit je tuin! Doe jezelf, de aarde en daarmee de toekomst van onze kinderen een plezier en maak het groen. Dat verbetert de afwatering, vermindert hittestress, is goed voor vogels en insecten en het ziet er bovendien mooier uit.”

Voorbeeld

Jurylid en wethouder Thomas van Broekhoven roemt de organisatie en noemt de kinderen een voorbeeld. “De organisatie heeft ‘serious business’ op een toegankelijke en leuke manier overgebracht op onze toekomst. Op hun beurt hebben de kinderen ontzettend hard gewerkt en ben ik onder de indruk van de energie en de wil die zij tonen om deze planeet een stukje duurzamer te maken.”

 

     
 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen