Werkgevers met aandacht voor mantelzorg hebben een streepje voor

Foto: Tavita van Galen

De stichting Werk & Mantelzorg zet zich in om de combinatie van werk en mantelzorg te agenderen bij werkgevers. Tavita van Galen uit Veldhoven is ambassadeur van deze stichting. Op 7 februari verzorgt zij de online bijeenkomst Proeverij Werk & Mantelzorg vanuit Theater de Schalm.

Werk en mantelzorg is actueler dan ooit. Door de tekorten in de zorg, de vergrijzing en het langer thuis wonen van ouderen, wordt vaker een beroep gedaan op de directe omgeving. Inmiddels combineert 1 op de 4 werknemers het werk met de zorg voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. In de zorgsector is zelfs 1 op de 3 werknemers ook mantelzorger. En laten daar de personeelstekorten nu precies groot zijn…  

Uit een peiling onder het Werk&Mantelzorg Panel, blijkt dat 30% van de werkende mantelzorgers meer uren wil werken, mits er iets verandert op het werk. Verder geeft 92% aan dat een mantelzorgvriendelijk beleid het verschil kan maken. Ook bij de keus voor een andere werkgever speelt bij 87% van de werkende mantelzorgers de aandacht voor de werk-privésituatie een rol.

Kans voor werkgevers

Werkgevers kunnen hierop inspelen. En dat is makkelijker en goedkoper dan veel werkgevers denken. Door op tijd met mantelzorgers in gesprek te gaan, kun je voorkomen dat deze werknemers uitvallen, minder gaan werken of zelfs stoppen met werken. Bespreek samen of er aanpassingen op het werk nodig zijn of dat er meer hulp in de thuissituatie nodig is, zodat mantelzorgers kunnen blijven werken én zorgen.  

Werkgevers met aandacht voor mantelzorg hebben een streepje voor

Organisaties die aandacht en begrip hebben voor werknemers met mantelzorgtaken, flexibel zijn en maatwerkoplossingen bieden, zijn een aantrekkelijke werkgever op een steeds krappere arbeidsmarkt. Daar komt nog bij dat zij (langdurig) verzuim voorkomen en op loyaliteit van hun medewerkers kunnen rekenen. 

Deelnemen aan de online-bijeenkomst vanuit Theater de Schalm is gratis. Aanmelden kan via deze link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen