Profielwerkstukken op Sondervick College gepresenteerd

Foto: Sondervick College

Eindexamenleerlingen van het Sondervick College presenteerden op 5 april hun profielwerkstukken. Zij deden dat tijdens een drukbezochte presentatiemarkt.

Woensdagavond 5 april presenteerden de eindexamenleerlingen van havo en vwo hun profielwerkstukken tijdens een drukbezochte presentatiemarkt. Trotse ouders, nieuwsgierige leerlingen en afgevaardigden van bedrijven en organisatie die meehielpen bij het onderzoek werden getrakteerd op prachtige presentaties van uiteenlopende profielwerkstukken.

Hier komt alles samen

Het profielwerkstuk is het grootste werkstuk dat een leerling tijdens zijn middelbare schoolcarrière maakt. Al de tot dan toe geleerde vaardigheden brengen ze tijdens het maken van het profielwerkstuk in de praktijk. Leerlingen werken samen in tweetallen. Zij kiezen zelf een onderwerp. Dit onderwerp moet aansluiten op een of meer vakken in hun pakket.

Coldplay en chocola als inspiratiebron

Jesse en Ashutosh kozen als onderwerp: ‘Energie opwekken met een plant’. Hier maakten ze in een eerder leerjaar tijdens de biologieles al een succesvol werkstuk over. In het profielwerkstuk hebben ze dit verder uitgediept. Bjorn en Judessa gingen aan de slag met ‘Milieuvriendelijke concerten’. Ze lazen dat de band Coldplay hier al veel mee bezig is en wilden daar meer van weten. Nienke wist van het begin af aan al dat haar profielwerkstuk over chocola moest gaan. En ook Renske zag dat wel zitten, want tenslotte luidt het motto: ‘Chocola stelt geen vragen, chocola begrijpt je gewoon’.

Niet één, maar wel vijf muizenvalauto’s

Nadat het onderwerp was bepaald, werd de onderzoeksvraag scherp gesteld en konden de leerlingen op onderzoek uit. Er werden vragenlijsten uitgestuurd en mensen geïnterviewd. Online en random op straat. Fieke en Kim reisden er zelfs voor naar de TU in Delft. Ook werden er prototypes gebouwd. Welke constructie werkt wel. En welke niet? Boris en Mike hadden vijf versies van hun muizenvalauto nodig om te ervaren welke constructies werkten. Deze prototypes werden vol trots getoond tijdens de presentatiemarkt.

In het werkveld en voor het voetbalveld

Samenwerken met elkaar. Contacten met het bedrijfsleven. Op zoek naar bronnen. Het maken van een profielwerkstuk is voor leerlingen een leerzame ervaring en een mooi voorproefje voor hun vervolgstudie en latere loopbaan. Damian en Niek onderzochten de financiën van de voetbalclubs DBS en Rood-Wit. Ze hopen dat niet alleen zij een stuk wijzer zijn geworden van dit werkstuk, maar dat de voetbalclubs er ook iets aan hebben.

Namens de leerlingen bedankt het Sondervick College iedereen die op één of andere manier bijdroeg aan de profielwerkstukken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen