Gilde Sint Jan Baptist op patroonsdag verblijdt met Johannesschotel

Het gilde Sint Jan Baptist uit Oerle is op 24 juni (Oers Sint Jan) verblijd met de Johannesschotel uit de voormalige Sint Jan de Doperkerk. Het kleinood is tijdens een dienst bij de schuilhut van het gilde overhandigd door kapelaan Beekman.

De thermometer tikt al de 24 graden aan als het gilde in vol ornaat en met slaande trom optrekt richting de schuilhut aan de Wintelresedijk. Om 10.00 uur begint er een gildemis want 24 juni wordt het feest van Johannes de Doper gevierd. Veel ‘kerkgangers’ hebben een Sint Janstros meegebracht die tijdens de dienst zal worden gezegend door de kapelaan.

De programmaboekjes begeleiden de aanwezigen niet alleen door de dienst, maar worden ook gebruikt als bescherming tegen de zon. Enkele studenten van universiteiten zijn ook aanwezig. Zij doen dit weekend – rond de viering van Sint-Jansdag – in de regio onderzoek naar het gebruik van de Sint-Janstrossen in de dorpen Leenderstrijp, Oerle, Duizel en Soerendonk.

Johannesschotel

Aan het eind van de dienst overhandigt kapelaan Beekman de Johannesschotel aan hoofdman John Kelders en koning Jarno Schoonen van het Oerlese gilde. Het bijzondere geschenk van de parochie Christus Koning wordt in grote dank aanvaard. Met een traditionele vendelgroet wordt de gildemis afgesloten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen