Rol Veldhovenaren belangrijk bij signaleren en melden verdachte situaties

Foto:

Basisteam De Kempen heeft in 2023 5 drugslabs en 15 hennepkwekerijen ontmanteld. Het team verrichtte 59 aanhoudingen voor het bezitten, vervaardigen of verhandelen van drugs en sloot diverse panden en legde naheffingen op. Het is een greep uit het Jaaroverzicht ondermijning Basisteam De Kempen 2023 dat onlangs is gepresenteerd.

Binnen het Basisteam De Kempen werkt de gemeente Veldhoven met Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Waalre samen aan veiligheid. Het Jaaroverzicht ondermijning Basisteam De Kempen 2023 is onlangs aan de acht aangesloten gemeenten gepresenteerd. Naast het gezamenlijke jaaroverzicht presenteerde de gemeente Veldhoven haar eigen resultaten met het jaaroverzicht ondermijning gemeente Veldhoven 2023.

Rol Veldhovenaren belangrijk

“Het is onze taak als gemeente om alles te doen wat we kunnen om te zorgen dat onze inwoners veilig zijn”, aldus Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven en voorzitter van Basisteam De Kempen. “We moeten ook zorgen dat het bedrijfsleven kan werken, zonder dat ondernemers bang hoeven te zijn dat ze – zonder dat ze het in de gaten hebben – samenwerken met criminelen. Daarbij hebben we ieders hulp hard nodig. Veldhovenaren zien zelf heel goed wat er in de wijken gebeurt en kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren en melden van verdachte situaties.”

Slagkracht vergroot

Veiligheidsvraagstukken beperken zich niet tot gemeentegrenzen. Daarom werkt de gemeente Veldhoven in Basisteam De Kempen en in de rest van Oost-Brabant samen op het gebied van integrale veiligheid en handhaving. Dat vergroot de slagkracht en bovendien worden kennis en expertise met elkaar gedeeld. Delhez: “We plukken steeds meer de vruchten van de intensieve samenwerking binnen Basisteam De Kempen. Ook zetten we stevig in op brede bewustwording als het gaat om de impact die ondermijnende criminaliteit heeft op de gemeente Veldhoven en de regio als geheel.”

Het netwerk van samenwerkende partijen is inmiddels groot. Zo werken de acht gemeenten in Basisteam De Kempen nauw samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie, OM, Belastingdienst, de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), woningcorporaties, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Laagdrempelig informeren

Naast tal van acties om ondermijning aan te pakken, heeft het Basisteam De Kempen aandacht voor bewustwording, vergroten van de meldingsbereidheid, weerbaarheid en preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Zo lanceerde het team bijvoorbeeld een campagne op socialmedia om inwoners laagdrempelig te informeren en meer bewustwording te creëren over de risico’s en signalen van hennepkwekerijen en drugslabs. Gemeente Veldhoven organiseerde daarnaast een ‘Week van de Weerbaarheid’ om ook medewerkers van de gemeente te informeren over veiligheid, integriteit en weerbaarheid. Aanvullend was er een raadsavond ‘Ondermijning en Integriteit’ en een ‘Preventiedag bedrijventerreinen’, waarbij de gemeente 45 bedrijven bezocht.

Melden helpt

Ook inwoners van Veldhoven kunnen bijdragen aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door het melden van signalen. Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties melden door anoniem contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Melden kan ook bij de politie via 0900 88 44 of bij de gemeente via alert@veldhove

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen