Kom bosbaden met de boswachter in de bieb

Boswachter Frans Kapteijns
Boswachter Frans Kapteijns
Foto: Laila Willems

Baden in het Bos. Daarover praat boswachter Frans Kapteijns vrijdag 22 maart in de bibliotheek van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis na aanmelding.

Boswachter Frans Kapteijns laat geïnteresseerden kennismaken met bosbaden: je met alle zintuigen onderdompelen in het bos. Frans kwam een paar jaar geleden in aanraking met ‘shinrin-yoku’, de Japanse term voor ‘baden in het bos’. Figuurlijk, het heeft dus niks met water te maken.

Frans: “Je dompelt je als het ware onder in het bos door rustig tussen de bomen en het groen te wandelen. Op die manier kun je alles om je heen heel bewust in je opnemen. Je gebruikt met aandacht al je zintuigen. Je kijkt, luistert, hoort, voelt en ruikt beter. Dit doordat je opdrachten krijgt (in de Japanse leer heten die ‘uitnodigingen’) om die groene omgeving diep op je in te laten werken.”

Frans organiseert ook regelmatig bosbadwandelingen: “Ik krijg enthousiaste reacties, mensen geven aan dat ze er energie van krijgen. Een yogalerares, toch wel een expert op het gebied van ontspanning, zei na een bosbad tegen me: ‘Ik heb nog nooit zo fijn gewandeld.’ Dat voelde als een groot compliment.”

Over Frans

Ondanks dat hij als boswachter met pensioen is, is Frans Kapteijns nog volop actief op het gebied van de natuur. Zo is hij vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten, gids bosbadwandelingen en natuurgids bij het IVN. Ook geeft hij groen – en boomcursussen en is ambassadeur van het Van Gogh Nationaal Park. Verder is hij elke zondag te horen op Omroep Brabant in het readioprogramma Stuifmail. Zijn missie is om iedereen laten houden van de natuur en zorgen dat de mensen beter omgaan met de aarde.

Praktische informatie

De lezing is op vrijdag 22 maart van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/bosbaden

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen