Symbolisch realisme van kunstenaar Aart de Lange Pzn laat diepe indruk na

Foto: Aart de Lange Pzn

Aart de Lange Pzn zet op zaterdag en zondag 20 en 21 april de deuren van zijn atelier open. Iedereen is van 11.00 tot 17.30 uur welkom aan de Vossenweg 4 in Knegsel.

Het valt direct op dat je de schilderijen van de Knegselse kunstenaar niet alleen moet bekijken maar vooral moet begrijpen en afvragen waarom er bij zijn huizen grote meerpalen staan of een rood-witte stok tegen een kerkmuur. En telkens zie je een laddertje, dikwijls met een gebroken treetje. Welke bedoeling heeft hij daarmee, wat wil hij hiermee zeggen?

Hang je vlag uit als je een Houvast hebt, wie of wat het ook mag zijn

AART laat in zijn fantasie een landschap van ons dagelijks leven zien. Huizen staan symbool voor mensen die daar wonen. Zichtbaar aanwezig zijn meerpalen en kerkgebouwen, zij staan symbool voor Houvast. Juist nu, in deze tijd van oorlogen en waar zekerheden veranderen, zijn wij (onbewust) zoekend naar geborgenheid en liefde. In zijn schilderijen zie je dat terug; mensen met heel dichtbij een houvast. Hij bedoelt: voel je rijk! Leven is kunst.

En niet te vergeten zijn beroemde levensladdertje, wat ‘kwetsbaarheid en opnieuw beginnen’ betekent. Hij zet je aan tot denken ‘waar ben ik mee bezig’. Kunsthistoricus Bonnema schrijft in zijn kunstboek ‘DE LEVENSKUNST VAN AART DE LANGE PZN’: Bij AART staat het overbrengen van zijn boodschap voorop. Hij is een blijmoedig en bescheiden levenskunstenaar die tot ver over onze grenzen heen geliefd is om zijn vakmanschap, wijsheid en zingeving. Gewoon heel bijzonder.

In een essay van cultuurfilosoof Myrthe Meester (o.a. Trouw) wordt AART ‘een schilder van dankbaarheid’ genoemd. Zaterdag en zondag 20 en 21 april 2024 exposeert hij vanaf 11.00 tot 17.30 uur in zijn GALERIE WORKS OF AART in Knegsel. Alle dagen op afspraak. Toegang en parkeren is gratis.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen