GVAC-lopers brengen Bevrijdingsvuur naar Veldhoven

John de Lange en Harry Welp van GVAC
John de Lange en Harry Welp van GVAC
Foto: Veldhoven Nieuws

Een groep lopers van GVAC gaat in de nacht van 4 op 5 mei naar Wageningen om er het Bevrijdingsvuur op te halen. Op 5 mei is iedereen rond 12.30 uur welkom op het terrein van GVAC om de lopers te verwelkomen.

De Nationale Bevrijdingvuurestafette is al sinds 1948 een landelijke traditie. Dit jaar neemt Veldhoven voor het eerst deel aan deze traditie. Aan deze editie doen circa 2500 lopers mee. Die komen vanuit het hele land tegen middernacht bij elkaar op het 5 Mei Plein in Wageningen. Om middernacht vindt daar de Bevrijdingsvuurceremonie plaats. Daarna vertrekken de lopers van de circa 100 groepen met het vuur weer naar hun woonplaats.

In Veldhoven is het initiatief ontstaan bij John de Lange en Harry Welp. Ze zijn al jaren lid van een lopersgroep van GVAC die elke donderdagavond op de baan hun rondjes lopen. “We hebben het in de groep gegooid en de rest was meteen enthousiast”, vertelt John. Ook de burgemeester omarmt het initiatief. Harry: “Hij is blij dat wij het Bevrijdingsvuur gaan ophalen.”

Ceremonie

Met een busje vertrekken 8 lopers en 2 chauffeurs op 4 mei naar Wageningen waar bij Hotel De Wereld de ceremonie zal plaatsvinden. In dit hotel gaf de Canadese geallieerde genereaal Charles Foulkes op 5 mei 1945 aan de Duitse bezetter de bevelen voor de aftocht van de Duitse strijdkrachten uit Nederland na de overgave van de Duitsers. Na de ceremonie vertrekken de lopers met het vuur weer richting Veldhoven. Ze lopen steeds met twee lopers. Die krijgen begeleiding van twee fietsers die de route kennen. Allemaal zijn ze goed verlicht zodat ze in de nachtelijke uren goed opvallen.

De lopers lopen steeds circa twee kilometer en worden dan afgelost. Uiteindelijk zal elke loper zo’n 25 kilometer lopend afleggen. Gehuld in een shirt met daarop de tekst ‘Het Lopend Vredesvuur’ leggen ze op 5 mei rond het middaguur een route door Veldhoven af. Het plan is om rond 12.30 uur aan een ereronde op het GVAC terrein te beginnen. Daar zijn onder meer de Veldhovense veteranen en kinderen van basisscholen bij aanwezig. De burgemeester zal vervolgens op het terrein het Bevrijdingsvuur aansteken. Muzikanten van harmonie Sub Umbra spelen het Wilhelmus en de vlag wordt gehesen. Leden van scouting Hertog Jan van Brabant verzorgen aansluitend spelactiviteiten voor de jeugd.

Het evenement is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veldhoven, Intersport Van den Broek en de Veldhovense bouwhekspecialist FullFence.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen