St. Jorisgilde schenkt vaandels aan ’t Oude Slot

v.l.n.r: Hans Sonnemans, Anja Camps en Theo Rombouts
v.l.n.r: Hans Sonnemans, Anja Camps en Theo Rombouts
Foto: Veldhoven Nieuws

Museum ’t Oude Slot is op 6 mei verblijd met enkele vaandels van het St. Jorisgilde uit Zeelst. Deze worden toegevoegd aan de collectie Veldhoven van het museum.

Het St. Jorisgilde stamt uit 1639, volgens het oudste koningsschild. In 1989 werd het 350-jarig bestaan gevierd. Het gilde telde toen 39 leden. Elke drie jaar werd koning geschoten. De laatste koning was A.J.P. van Steensel die in 2002 de koningsmantel omgehangen kreeg. Sinds de eeuwwisseling ondernam het gilde steeds minder activiteiten die te maken hebben met het gildewezen.

Theo Rombouts is oud-bestuurslid van het gilde. “Het gilde is nog heel actief als vriendengroep. We willen niet dat de spullen naar een zolder verdwijnen. Daarom schenken we de vaandels aan het museum in de verwachting dat die hier geregistreerd worden en bewaard blijven.”

De schenking omvat een tableau met negen zilveren koningsschildjes waarvan het oudste dateert uit 1753, het kerkvaandel uit 1953 en de standaardvlag die de standaardruiter tijdens optochten met zich meedroeg. Anja Camps heeft de zilveren schildjes een poetsbeurt gegeven. “Ze zijn hartstikke dun, dus ik heb ze heel voorzichtig opgepoetst.”

Museumdirecteur Hans Sonnemans is blij met de aanwinsten. “We gaan ze aan onze collectie ‘Veldhoven’ toevoegen. We hebben hier een openbaar toegankelijk depot waarin de attributen te zien zullen zijn nadat we ze geregistreerd en gefotografeerd hebben. Ik verwacht dat dat aan het eind van deze maand zal zijn. Ook via onze website zullen ze dan op te zoeken zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen