5 mei overdracht Bevrijdingsvuur bij atletiekbaan van GVAC

03 mei , 10:30 Nieuws
ontsteken vuur
Veldhoven Nieuws
Een groep lopers van GVAC gaat in de nacht van 4 op 5 mei naar Wageningen om er het Bevrijdingsvuur op te halen. Op 5 mei is iedereen rond 12.00 uur welkom op het terrein van GVAC om de lopers te verwelkomen.
De Nationale Bevrijdingvuurestafette is al sinds 1948 een landelijke traditie. Dit jaar neemt Veldhoven voor het eerst deel aan deze traditie. Aan deze editie doen circa 2500 lopers mee. Die komen vanuit het hele land tegen middernacht bij elkaar op het 5 Mei Plein in Wageningen. Om middernacht vindt daar de Bevrijdingsvuurceremonie plaats. Daarna vertrekken de lopers van de circa 100 groepen met het vuur weer naar hun woonplaats.

Programma 5 mei

Om 12.00 uur starten leden van scouting Hertog Jan van Brabant op het middenterrein van de atletiekbaan met hun activiteiten.
Rond 12.30 uur arriveert het loopteam ’t Lopend Vredesvuur met de fakkel op de atletiekbaan. Onderweg zijn zij onder meer het Veteranenmonument in de fietsrotonde bij de Heerbaan/Heemweg gepasseerd. Ze komen samen aan met jeugdlopers van GVAC. Vervolgens wordt nog een volle ronde over de baan gelopen. Daarna wordt de fakkel overgedragen aan burgemeester Marcel Delhez die het Bevrijdingsvuur bij de atletiekbaan zal aansteken. Hierna klinkt het Wilhelmus, gespeeld door een afvaardiging van harmonie Sub Umba en de vlag wordt gehesen.
Na enkele toespraken is het officiële gedeelte rond 13.00 uur beëindigd. De scouting gaat hierna verder met hun activiteiten.