Animal Care Brabant Zuidoost spoort vermiste honden op

07 jul , 18:24 Nieuws
animalcare brabant zuidoost 01
Hennie en Anouk Duyvelaar zijn de stuwende krachten achter Animal Care Brabant Zuidoost. Is uw hond vermist: aarzel dan niet en schakel de Veldhovense dames en hun vrijwilligers in.
Het kan je zomaar gebeuren: de deur staat op een kier en je hond gaat er tussenuit. Of je trouwe viervoeter schrikt ergens van en neemt de benen. Gemiddeld één keer per week krijgen de dames bericht van een vermissing. Hennie nam jaren geleden de taak over van de Eindhovense Cindy die Animal Care Brabant Zuidoost heeft opgericht. “Ik ben een hondenliefhebber en vind het leuk om mensen te helpen. Je wil een hond veilig hebben. En als niemand iets doet, doen wij het wel.”

Dag en nacht

Omdat veel mensen Animal Care Brabant Zuidoost niet kennen, vertellen Hennie en Anouk er graag over. Dag en nacht staan de dames en diverse zoekteams klaar om een vermiste hond op te sporen. “Vrijwel iedere vrijwilliger die voor ons werkt, is zelf al eens een hond kwijtgeraakt, ze weten hoe dat voelt”, verklaart Hennie de belangeloze inzet van de vrijwilligers.
Anouk: “We krijgen de meldingen soms via de Dierenambulance of rechtstreeks via onze website. We nemen na een melding zo spoedig mogelijk contact op met de hondeneigenaar.” Hennie: “Bij vermissing vragen we onder meer of de hond gechipt is en of deze geregistreerd is, hoe deze vermist is geraakt, of het dier een halsband om heeft en of het angstig is. Ook vragen we om een foto te sturen.” Soms bellen mensen direct na een vermissing, maar soms ook pas na 2 of 3 dagen. Ook gebeurt het wel eens dat nog tijdens het gesprek de hond ineens weer thuiskomt.

Appgroep

Soms wordt met een groep vrijwilligers een gebied doorzocht. Anouk: “Alle zoekers en de eigenaar van de hond zitten dan in een appgroep. Tijdens de zoekactie kunnen we de live-locatie delen zodat elk groepslid op een kaartje ziet waar in het gebied gezocht wordt. Zo proberen we met een grote groep een hond veilig te stellen.” Als het nodig is, worden ook flyers bij de ingangen van een gebied opgehangen die mensen wijzen op de vermissing. Mochten er bij een vermissing gedurende lange tijd geen zichtmeldingen komen of wanneer een hond ziek is tijdens de vermissing, dan kan er gebruik worden gemaakt van speurhonden.
De dames hebben contacten met diverse zoekteams in de verre regio. “We kijken wie het dichtst in de buurt van een vermissing woont. Wanneer een hond al langere tijd vermist is, of te angstig is, ook voor de eigenaar, dan vindt een gedegen aanpak plaats. Als het gebied bekend is, leggen we een voerplaats aan, plaatsen een vangkooi en meestal ook een wildcamera. We staan dag en nacht in de omgeving van de vangkooi. Daarvoor werken we met een schema van vrijwilligers en de hondeneigenaar en zijn familie en kennissen. Als we bericht krijgen dat de hond in de kooi zit, gaan we er direct heen en brengen we het dier in de kooi naar de eigenaar. Daar wordt in de woning de kooi pas opengemaakt”, legt Hennie uit.
animalcare brabant zuidoost 02

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de inschakeling van Animal Care Brabant Zuidoost. “We vinden het leuk om te doen. Het gros van de hondeneigenaren is ons heel dankbaar als hun hond weer veilig thuis is. Ze delen dat ook vaak op hun Facebookpagina. Wij staan ook wel eens op braderieën om voorlichting te geven. Mensen stoppen dan wel eens een bijdrage in een donatiepotje. Daarvan kunnen wij dan weer de kopieerkosten van flyers betalen”, besluiten de dames.
Kijk voor meer informatie eens op de website: https://www.animalcarebrabantzuidoost.nl/