Bedrijvencentrum de Hoeve in Zandoerle krijgt zonnedak

23 aug 2023, 20:14 Nieuws
kempenstroom legplan de hoeve
Op Bedrijvencentrum de Hoeve in Zandoerle worden dit najaar 763 zonnepanelen aangebracht. Zonnedak de Hoeve is het eerste project van de coöperatie KempenStroom.
KempenStroom is ontstaan uit een samenwerking tussen 2 energieverenigingen: Veldhoven Duurzaam en KempenEnergie. Deskundigen in beide verenigingen zijn zeer begaan met de energietransitie en hebben inmiddels al diverse collectieve zonnedaken en tevens Zonnepark Welschap ontwikkeld. Aad Zwinkels is projectleider voor dit project binnen KempenStroom. “Een vrijwilliger van Veldhoven Duurzaam gaf aan dat hij een dak wist om panelen op te leggen. Daarop zijn we gaan praten met de eigenaar, een warm voorstander van de energietransitie. We kregen dus toestemming voor de realisatie van Zonnedak de Hoeve. De samenwerking met de eigenaar ervaren we als heel prettig.” De huurovereenkomst met de dakeigenaar is inmiddels ondertekend en er is een overheidssubsidie voor het project toegekend vanuit de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Dit geeft de garantie dat de businesscase voor een periode van 15 jaar sluitend is. Hiermee is de realisatie van het zonnedak concreet.

kempenStroomDelen

Marieke van Wijnen is de secretaris van de coöperatie en verzorgt de pr. “Met het project is een investering gemoeid van circa 3 ton. Daarom hebben we investeerders nodig. Op 5 september starten we met de uitgifte van KempenStroomDelen (KSD). De inschrijftermijn loopt tot 1 oktober. Door middel van KSD lenen leden van KempenStroom geld aan hun coöperatie. Een KSD kost 100 euro zodat het voor iedereen toegankelijk is om deel te nemen. Natuurlijk kunnen leden meerdere delen kopen.” Het specifieke van project Zonnedak de Hoeve is dat alleen leden die woonachtig zijn in bepaalde postcodegebieden mogen deelnemen aan het project. Dit is een voorwaarde van de subsidieregeling. Het gaat om de volgende postcodes: 5501, 5503, 5504, 5505, 5506, 5507 en 5511.

Rendement

Zwinkels: “Het bedrijf Solar Crew uit Eersel start in de 2ehelft van oktober met de aanleg. Begin november verzorgt Enexis de aansluiting op de kast op de hoek van de Banstraat en Hoogeloonsedijk.” Van Wijnen: “Wij verkopen de stroom aan een energiemaatschappij. Met de opbrengst daarvan wordt het zonnedak gerund en het rendement aan de leden uitgekeerd. Het lidmaatschap van de coöperatie kost eenmalig 30 euro. De leden zijn de baas binnen de coöperatie met als hoogste beslissingsorgaan de Algemene Ledenvergadering (ALV). Het rendement van het zonnedak wordt uitgekeerd in de vorm van rente. De hoogte daarvan wordt jaarlijks vastgesteld door de ALV op voorstel van het bestuur. Soortgelijke initiatieven van andere coöperaties laten een rendement zien van 3 tot 5%. Aan het eind van de looptijd krijgen de investeerders hun ingelegde geld terug.” Jaarlijks wordt ook tijdens de ALV een bedrag vastgesteld dat aangewend kan worden voor deelnemers die in de tussentijd hun investering terug willen krijgen.

Informatiebijeenkomst in Oerle

KempenStroom houdt op maandag 4 september een informatiebijeenkomst over Zonnedak de Hoeve in Dorpscentrum ‘d Ouw School aan de Oude Kerkstraat 18 in Oerle. Van 19.30 tot 21.30 uur zijn belangstellenden welkom. KempenStroom gaat in september spreekuur houden in het Informatiecentrum Veldhoven Duurzaam. Op de zaterdagen van 9, 16, 23 en 30 september, van 13.00 – 16.30 uur. Het informatiecentrum is te vinden in de Citypassage, tegenover InterToys. Informatie is ook te verkrijgen tijdens een webinar op 19 september. Voor meer informatie over Zonnedak de Hoeve en aanmelden voor het webinar: zie www.kempenstroom.nl .