Cordaad zoekt maatjes voor project Maatjesvoorelkaar

01 sep 2022, 10:52 Nieuws
koffie julia via pixabay
Al jaren kent Cordaad Welzijn het project ‘Maatjesvoorelkaar’. Vrijwilligers worden daarbij door Cordaad als maatje gekoppeld aan mensen die beperkt sociaal contact hebben.
Ruim 40 actieve vrijwilligers fungeren binnen Cordaad momenteel als maatje. Zij bezoeken in onderling overleg periodiek een hulpvrager. Dat kan een keer per week zijn, maar soms ook maar een keer per maand. Een praatje maken, ergens koffie drinken of samen een spelletje spelen.

Jolanda

De agenda van Jolanda (58) is aardig gevuld met haar vrijwilligerswerk. Ze is maatje voor vier hulpvragers en maakt samen met hen van alles mee. “Met een van de hulpvragers ga ik wekelijks een potje biljarten. Met een andere drink ik samen koffie en klets over van alles en nog wat. Het contact met weer een andere hulpvrager (88) is er op het moment dat ze spontane hulp nodig heeft, zoals bijvoorbeeld een afspraak bij de huisarts en ze heeft vervoer nodig. En dat werkt ook prima voor mij, we kijken per contactmoment hoe ik haar het beste kan helpen.”
Centraal bij al haar hulpvragers staat het sociale contactmoment, elkaar zien en gezelschap houden. “Ik ben nu maatje van vier hulpvragers en dat vind ik ook genoeg zo. Graag geef ik net wat extra aandacht als een van hen het nodig heeft en zo wil ik het ook blijven doen. En zeg nou eerlijk, als iemand tijdens het afscheid zegt ‘Als jij komt is het altijd feest’, daar word je zelf toch ook ontzettend blij van?”

De werkwijze

Met nieuwe vrijwilligers wordt eerst een intakegesprek afgenomen. Daarin worden de interesses geïnventariseerd en de beschikbaarheid besproken. Bij gebleken geschiktheid wordt een VOG aangevraagd en een vrijwilligerscontract opgesteld. Daarna wordt het maatje aan een hulpvrager gekoppeld. Het maatje krijgt het telefoonnummer van de hulpvrager. Samen maken ze een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als de onderlinge klik er is, maken ze verdere afspraken. Na 3 maanden neemt Cordaad met beide partijen contact op om te horen hoe het gaat. Cordaad blijft elke 3 maanden contact onderhouden met het maatje. Met de hulpvrager vindt jaarlijks een evaluatie plaats.

Aanmelden

Er is nu een wachtlijst van hulpvragers. Daarom zoekt Cordaad uitbreiding van het aantal maatjes. Voor vragen of aanmelden kan contact worden opgenomen met 040-2536789 of per e-mail aan [email protected] .