Op 15 augustus vindt vanuit de Christus Koningkerk weer de kaarsenprocessie plaats. Voor dit sfeervolle evenement worden nog vrijwilligers, bruiden en bruidjes gezocht. Bruidsjurken zijn aanwezig.
De katholieke kerk viert op 15 augustus het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Omdat de Christus Koningkerk een bedevaartkerk van Maria, Onze Lieve Vrouw ter Eik, is besteedt de parochie Christus Koning extra aandacht aan dit grote feest, dat als een zondag gevierd wordt.
Programma: maandag 15 augustus 2022:
Voor de lichtprocessie op 15 augustus zoekt de parochie vrouwen en meisjes die als bruid(je) mee willen lopen in de processie. Als je zelf een mooie witte jurk hebt kan je die aantrekken maar er zijn bij de parochie voldoende bruidsjurken om uit te kiezen.
Ook worden er medewerkers gevraagd om te helpen voor de processie met allerlei hand- en spandiensten. Het klaarzetten van alle attributen die meegedragen worden in de processie, het ophangen van de banieren. Maar ook het dragen van attributen in de processie. Voor het opruimen achteraf worden ook vrijwilligers gevraagd.
Aanmelden voor deelname aan de voorbereidingen of de lichtprocessie zelf kan via [email protected] of in de sacristie of het parochiecentrum. Graag onder vermelding van een telefoonnummer of e-mailadres zodat er contact opgenomen kan worden.
Jaarlijks op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. We vieren dat Maria na haar dood met ziel en lichaam door God in de hemel werd opgenomen. Het feest is ontstaan in het Oosten en in de 7e eeuw door Rome overgenomen. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest.
De oudste Mariafeesten danken hun ontstaan aan de sterk opkomende Mariaverering na het Concilie van Efeze (431), waar Maria, de moeder van Jezus, als de Godbarende of Moeder van God werd betiteld. Deze feesten - 'Maria Boodschap' en de 'Opdracht van de Heer in de tempel' - zijn primair op Christus gericht en hebben een relatie met Kerstmis. Later kwamen feesten waarop Maria als heilige geëerd werd: 'Maria Geboorte' en 'Maria Tenhemelopneming'. Dit feest werd eind 6e eeuw door keizer Mauritius in Byzantium ingevoerd. In de 7e eeuw nam Rome, onder paus Sergius I, dit feest uit het Oosten over.
Het feest dat wij op 15 augustus vieren heette aanvankelijk 'Dormitio Mariae' (= de ontslaping van Maria). Onder invloed van apocriefe literatuur en volkslegenden werd het feest vanaf de achtste eeuw de 'Tenhemelopneming van Maria' genoemd. De intrede van Maria in de hemel geldt zowel haar lichaam als ziel. Zij is hier volgens het katholieke geloof de koningin van alle engelen en heiligen.
De in de volksmond ook wel eens gebruikte term 'Maria Hemelvaart' is volgens het katholieke geloof niet juist, omdat Maria - in tegenstelling tot Christus - niet zelf ten hemel opstéég, maar door God in de hemel werd opgenómen. Op 1 november 1950 werd de Tenhemelopneming van Maria met ziel en lichaam door paus Pius XII tot dogma verklaard.
In Nederland is 15 augustus, in tegenstelling tot de ons omringende landen, geen maatschappelijke vrije dag. Deze feestdag dient als een zondag gevierd te worden.