De Vriendenkring brengt leuk familiestuk op de planken

11 okt 2023, 19:50 Nieuws
de vriendenkring 2023
De leden van Toneelvereniging De Vriendenkring uit Wintelre zijn momenteel volop aan het repeteren voor het familiestuk ‘Kapitein Robinson en de Koekwauzen’. De uitvoeringen in mfa De Rosdoek in Wintelre zijn op 18, 21 en 22 oktober.
Het stuk is geschreven door een driemanschap bestaande uit Bart van Eeten, Hein Hoppenbrouwers en Rick van der Velden. Voor Van Eeten is het al weer het derde dat op zijn naam staat. Het creatieve lid van De Vriendenkring kreeg zo’n 1,5 jaar geleden het idee voor dit familiestuk. “Ik geef de voorzet. Die werken we vervolgens met drieën uit. In een gezellige sfeer schrijven we de dialogen. Dat gaat heel goed samen en we zijn alle 3 creatief met taal.”
In april zijn de repetities gestart. Het gaat over Kapitein Robinson, een piraat die met zijn schip de Halve Maan de zeeën bevaart op zoek naar een vette buit. Maar hij is geen klassieke slechterik. Hij steelt van de rijken en verstopt zijn schatten om ze later weer op te halen en te delen met arme mensen. Hij heeft een pasgeboren dochter en met haar wil hij ooit op een mooi eiland gaan wonen. Maar dat loopt anders…

Debutanten

Van de 10 spelers debuteren er maar liefst 3. De pas 16-jarige Harm van Beers speelt de rol van Jaja de Jager. “Een vrolijk typetje dat mij heel goed past. Naast de gezamenlijke repetities oefen ik ook thuis voor de spiegel zodat ik zie wat ik doe.” Merel Verspuij heeft jarenlang toneel gespeeld in Zeeland. “Ik wilde naar de toneelschool in Amsterdam. Helaas werd ik niet aangenomen.” Met De Vriendenkring speelt ze nu voor het eerst voor kinderen. Ze is blij met de rol van Hoho de Hengelaar. “Het is de tegenpool van Jaja de Jager. Rustig en kalm, een beetje sloom zelfs. Hij neemt overal de tijd voor en zegt altijd alles net wat later dan de rest.” Marij van de Berk behoort tot de ervaren leden. “Ik speel vrijwel altijd mee in het familiestuk. Dit keer ben ik Nel Kokkerel, ze heeft altijd honger. Een fijne rol om te spelen.”
In april is de groep met de repetities gestart onder leiding van regisseur Agnes Verheggen. “Er zit ook zang in het stuk. Er wordt onder meer een piratenlied gezongen dat van de hand is van de 3 schrijvers.” De lach zal ruimschoots aanwezig zijn. “Het is geschikt voor jong en oud. Ik verwacht dat ook tieners zich rot zullen lachen.”
Er kunnen geen kaarten gereserveerd worden. De entree is 6 euro. Voor kinderen (vanaf 4 jaar) is vooraan in de zaal zitruimte op matten en bankjes, maar ze mogen ook bij hun ouders zitten. De kassa gaat open om 13.30 uur. De zaal opent om 14.00 uur en de voorstellingen beginnen om 14.30 uur.