Een groepje bijenfanaten oogstte en slingerde zaterdag 20 juli bijenhoning op de BijenBerkt in Oerle. Het oogsten van het vloeibare goud is onderdeel van de cursus bijenhouden die in januari van start ging.
Vrijwel elk jaar leidt Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Veldhoven een aantal imkers op. De opleiding bestaat uit een zes theorie- en acht à negen praktijklessen. De start is eind januari en de cursus volgt het seizoen van de bij. Zaterdag 20 juli vond de les oogsten en slingeren van de honing plaats op de BijenBerkt. Terwijl de temperatuur richting de dertig graden gaat, hijsen de kandidaat-imkers zich in een imkerpak. Dan halen ze voorzichtig de honingramen uit de kasten. Nadat ze voorzichtig de bijen van het raam hebben afgeveegd, gaan de gevulde ramen in een kratje. Voor het slingeren, dat binnen gebeurt, volgt nog een laatste controle op aanwezigheid van bijen op de ramen, want die willen ze er binnen niet bij binnen.
Als een raam voor circa twee-derde deel is verzegeld door de bijen, is het raam klaar om geslingerd te worden. Binnen wordt met een speciale ontzegelvork de verzegeling van de raten verwijderd. Als het raam vol is, kan er circa twee kilo uitgeslingerd worden. het slingeren gaat in drie stappen, vertelt de ervaren imker Henk Kemps. “De eerste keer is het voordraaien als de ramen nog vol honing zitten, niet te snel anders draai je de tussenschotjes kapot. De tweede en derde ronde kun je de honingslinger op volle snelheid draaien. De vier ramen die tegelijk in de honingslinger gaan, moeten qua gewicht ongeveer in balans zijn.” Normaal slingert Kemps zijn honing altijd in juni, voor de langste dag, maar door het natte voorjaar nu enkele weken later. En dan is het zover: de goudgele zoete lekkernij stroomt uit de honingslinger in een zeef die op een emmer rust.