‘Het is ongelooflijk wat je overal vindt’

20 mrt 2021, 22:13 Nieuws
afval2
In verschillende wijken kwamen zaterdag Veldhovenaren in actie om op zoek te gaan naar zwerfafval. En met resultaat!
‘Word weer verliefd op je buurt’ is het thema van de Landelijke Opschoondag 2021. Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon: “Nu we door de lockdown meer tijd buiten en in onze eigen buurt doorbrengen, is het belangrijker dan ooit dat we deze zwerfafvalvrij houden. Van een zwerfafvalvrije omgeving geniet je immers meer.”

d'Ekker

In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en fritesbakjes. Om 10.00 uur deelt Harrie Verberne op het Burgemeester van Hooffplein vuilniszakken uit aan een aantal vuilophalers. In één tot anderhalf uur hebben sommige van hen een volle vuilniszak bij elkaar geraapt. Zoals Bart Merkelbach en zijn dochter Senna (11). Senna zit op basisschool De Meerhoef. Daar is ze al bekend met het opruimen van zwerfafval. “Elke week is er een groep aan de beurt om afval te rapen op het schoolplein.” Thuis kwam ze met het idee om ook na school op zoek te gaan naar zwerfafval, zegt haar vader. Dus er werden enkele prikkers gekocht zodat Senna regelmatig op pad kan. “Ik vind het belangrijk. Ik wil niet dat de wereld meer gaat vervuilen. Het komt allemaal in de zee terecht en daar gaan er dieren aan dood. En het is slecht voor het milieu”, weet ze.
Harrie heeft zich geregistreerd als zwerfafvalpakker op de site van de gemeente Veldhoven. Vrijwilligers die zich aanmelden krijgen een afvalgrijper, een veiligheidshesje, handschoenen, afvalzakken en een afvalzakhouder in bruikleen. Harrie heeft op zijn afvalgrijper een houder waarin zijn smartphone zit. “Met een druk op een knop maak ik een foto van zwerfvuil voordat ik dat oppak. Via de app Litterati wordt zo data verzameld over zwerfafval om vervuiling bij de bron aan te kunnen pakken.” Samen met Liesbeth verzamelt hij in anderhalf uur een bonte verzameling afval, zoals op onderstaande foto te zien is.
zwerfvuil

't Look

Ook in ’t Look is zaterdag een groep op pad. Angela Verstraaten doet voor het eerst mee. Wat heeft ze al in de vuilniszak? “Plastic flesjes, peuken en hygiënedoekjes. Wat opvalt is dat ik nog geen mondkapjes heb gezien.” Dan ziet ze in de verte iets glinsteren waar ze op af moet.
afval1

Oerle

In Oerle is de een groepje van drie bezig in de Berthastraat. “Het doel vandaag is ook medestanders zoeken”, zegt Harrie van den Boogaart. “We hebben een voorbeeldfunctie en krijgen respect. Regelmatig steekt iemand zijn duim omhoog”, zegt de Oerlenaar die zo’n drie keer per week op pad gaat. Harrie heeft de app HelemaalGroen op zijn mobiel. “Die houdt landelijk routes bij die je schoonmaakt. Veldhoven is al helemaal groen. We hebben Rotterdam en Eindhoven al ingehaald en zitten Assen op de hielen”, klinkt het fanatiek. Hij ergert zich ook aan de omgeving op bedrijventerreinen. “Daar waait van alles weg. Ik zou een beroep op de bedrijven willen doen om wekelijks een mannetje of vrouwtje de omgeving van het bedrijf schoon te maken.”
Irma Hertogs en Jacques Geenen zijn hier ook druk aan het rapen. Irma heeft ooit eens tijdens een uur fietsen maar liefst 22 mondkapjes opgeruimd. “Vandaag heb ik er nog maar één gevonden.” Bijna elke dag maakt ze op de fiets wel een rondje, meestal in het buitengebied. “Het is ongelooflijk wat je overal vindt. Lege en volle flessen bier en wijn, een zwangerschapstest, condooms en een zak lingerie.”
Wilt u ook zwerfafvalpakker worden? Kijk dan eens op deze pagina van de website van de gemeente.