Burgemeester Marcel Delhez reikte vrijdag 18 april een Koninklijke Onderscheiding uit aan Vinus Bok. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Bok is kinderarts met de specialisatie erfelijke en aangeboren aandoeningen en werkt sinds 2001 bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Hij leverde internationaal een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de behandelmethoden voor patiënten met pyridoxine afhankelijke epilepsie (PED), een zeldzame vorm van epilepsie en stofwisselingsziekte, waar lang weinig over bekend was.
Na zo’n 20 jaar geleden een aantal patiënten met PED te hebben gediagnostiseerd in Veldhoven, ging hij op zoek naar andere patiënten met een PDE-diagnose in Nederland. Hij bezocht alle patiënten persoonlijk, verzamelde gegevens en verrichtte onderzoek. Zijn wetenschappelijke promotie in 2013 leidde er mede toe dat het MMC in 2018 nationale erkenning kreeg als het landelijke expertisecentrum pyridoxine afhankelijke epilepsie. Vinus Bok wordt internationaal beschouwd als expert op het gebied van PDE en andere zeldzame neurologische aandoeningen en stofwisselingsziekten bij baby's en kinderen. Hij is dan ook lid van het internationale PDE Consortium, dat zich toelegt op de wetenschappelijke vooruitgang en medische zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen.
Vinus Bok begon daarnaast in 2004 de multidisciplinaire downpolikliniek ‘het Downteam’ in het MMC. Die startte met zo’n 40 patiënten en groeide uit tot ruim 150 patiënten, ook uit Zeeland, Limburg en West-Brabant. Het concept van de polikliniek is terug te vinden in vele ziekenhuizen en in 2022 kwam er ook een multidisciplinaire vervolg-downpolikliniek in het MMC.
De polikliniek is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar, met het syndroom van Down. Zij worden eens per jaar nagekeken aan de hand van een medische checklist. De poli bestaat uit artsen, therapeuten en contactouders. De laatstgenoemden hebben een belangrijke rol in het bespreken van alles wat niet medisch is rondom het syndroom van Down. Veel kinderen met syndroom van Down hebben op jonge leeftijd heupproblemen. Bok bracht dat onder de aandacht door onderzoek te doen en er over te publiceren. Hij pleit ervoor dat jaarlijks van alle kinderen met Down heupfoto's worden gemaakt.
¨ Lid van het Lampegats Gemengd Mannenkoor, dat regelmatig optreedt voor mensen met een beperking of voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zet het koor zich jaarlijks in bij het meezingfestijn Ameezing Eindhoven .
¨ Collectant voor KWF en Nederlandse Brandwondenstichting.