Immanuelkerk in actie voor Voedselbank Veldhoven

30 jun 2023, 10:31 Nieuws
actie immanuelkerk
Vanaf nu kan iedereen boodschappen inleveren bij de Immanuelkerk aan de Teullandstraat. Met de actie ‘Samen tegen armoede’ stellen kerken en particulieren voedselpakketten samen die bij de lokale voedselbanken bezorgd worden.

1 miljoen mensen

Het rapport van 9 maart van het Centraal Planbureau spreekt duidelijke taal: in 2024 leeft in Nederland maar liefst 1 miljoen mensen in armoede. Landelijk kent de voedselbank in het afgelopen jaar een stijging van maar liefst 36 procent in het aantal aanvragen. “Nooit eerder zag de organisatie zo’n grote stijging in zo’n korte tijd”, zegt Peer Willemse van Voedselbank Veldhoven. Ook Veldhoven kent een enorme stijging, weet hij. “We zijn gegroeid van 80 huishoudens in januari 2022 naar 185 huishoudens nu. Dat is veel meer dan de landelijke stijging van 36 procent.”
Het afgelopen jaar is er veel publiciteit geweest voor de voedselbanken. De voedselbank wordt dan ook vaak benaderd door allerlei initiatiefnemers. Ook de protestantse gemeenten vinden het de hoogste tijd om in actie te komen voor de voedselbanken. Zij doen dat met de campagne ‘Samen tegen armoede’. Kerkelijke gemeenten in heel Nederland zamelen de komende jaren extra producten in voor de voedselbank. Zij worden daarbij gefaciliteerd door Kerk in Actie.

Omzien naar elkaar

Inmiddels zijn al ruim 30 kerken aangemeld. De Immanuelkerk is de eerste binnen de Protestantse Kerken Nederland (PKN) die daadwerkelijk al van start gaat. Bep Kastelijns is lid en Marja Anwar is penningmeester van het College van Diakenen van de Immanuelkerk. Indachtig het credo ‘omzien naar elkaar en helpen waar nodig’ steunt het college een aantal goede doelen. Kastelijns: “We hebben een webinar over de campagne bekeken en besproken. Toen hebben we ons aangemeld en er bekendheid aan gegeven in ons kerkblad Samen.”
Kerk in Actie faciliteert de campagne door flyers, posters, dozen en een spandoek te verstrekken. Het spandoek hangt bij de Immanuelkerk en de posters hangen onder meer in supermarkten en de bibliotheek. “In de kerkdienst van afgelopen zondag hebben we een filmpje over de campagne laten zien. Alle kerkgangers hebben enkele flyers meegekregen met de opdracht om die in hun omgeving te verspreiden zodat het echt een actie wordt voor iedereen. Het is niet alleen bedoeld voor leden van de protestantse kerk, maar voor iedereen”, benadrukt Anwar.

Boodschappenlijstje

De flyer is voorzien van een boodschappenlijstje. Daarop staan houdbare producten als zonnebloemolie, groenteconserven, soep in blik of zak, zilvervliesrijst, houdbare halfvolle melk en koffie en thee. De producten van het lijstje kunnen op 5 dagen van de week worden ingeleverd in de kerk. Maandag van 19.30 tot 21.30 uur. Op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op woensdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur . Elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur en op zondag van 10.00 tot 11.00 uur. De inleverdozen staan links voorbij de ingang in de kerk. Gevulde dozen worden door de dames afgeleverd bij Voedselbank Veldhoven.
Voedselbankvoorzitter Willemse is erg blij met de actie. “Het zijn allemaal producten die we kunnen gebruiken om uit te geven.” In de maanden juli en augustus is de kerk vanwege de zomervakantie niet op alle dagen open. Op de kerkdeur hangt dan een telefoonnummer dat gebeld kan worden.