‘ De mensheid verdient vrede’, zei Mohamed Agha tijdens de Dodenherdenking op zondagavond 4 mei bij het Klokmonument in Veldhoven. De honderden aanwezigen konden het daar alleen maar mee eens zijn.
Terwijl het Veldhovens Muziekkorps speelt, klinkt in de verte het aanzwellende geluid van de gildetrom van het St. Ceciliagilde. Na het gilde arriveren de leden van scouting Sint Stanislaus Kostka die de jeugd tijdens de herdenking vertegenwoordigen. Enkele honderden belangstellenden zitten en staan in een halve boog om het Klokmonument.
Na het spelen van het Taptoe-signaal klinken acht klokslagen gevolgd door twee minuten stilte. Een koerende duif verstoort hoog in de boom even de stilte. Vervolgens speelt het VMK het Wilhelmus. Burgemeester Marcel Delhez citeert in zijn toespraak Nelson Mandela: ‘We worden niet geboren met haat, we leren het, dus we kunnen ook leren liefhebben.’ De burgemeester memoreert de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid vielen: Janus Hagelaars, Piet v.d. Linden, Frits Verhagen en Frans Bekers. Maar ook Jacques Tops, Harrie Neggers, Theo Schellekens, Jacques Bogers, Jan Lauwers en Jan Meulenbroek. Ook memoreert hij de slachtoffers van het bombardement op Zeelst die jaarlijks op 17 september worden herdacht.
“Niet pesten en niet mensen pijn doen”, is de boodschap van het gedicht van Celine van basisschool Eigenwijs. Namens Vluchtelingenwerk spreekt Mohamed Agha uit Syrië. Zijn land is al jarenlang verscheurd door oorlog. “Ik heb gezien wat oorlog met mensen doet. De mensheid verdient vrede. Als ik wandel door de rustige straten van Veldhoven, besef ik hoe kostbaar vrede is.” Salancha, leerling van het VMBO op het Sondervick College besluit haar gedicht met: ‘Oorlog is eng. Je weet niet wanneer het stopt. Stopt het ooit?’
Carla van Olst is aanwezig met de World Peace Flame. Met dit symbool van hoop en vrede wordt een fakkel ontstoken bij het klokmonument waarna het gilde de gildevlag laat zakken. Tot slot worden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument namens onder meer de gemeente, de veteranen, de slachtoffers van het bombardement van 17 september in Zeelst en andere Veldhovense oorlogsslachtoffers. De leden van de scouting omringden het Klokmonument met rode rozen.