Jan en Louis vertellen over hun werk als vrijwilliger bij Oktober

01 mei 2023, 17:16 Nieuws
louis en jan
Jan en Louis delen hun ervaringen als vrijwilliger bij hospice Merefelt, onderdeel van ouderenzorgorganisatie Oktober. Jan is al zes jaar vrijwilliger en Louis al ruim elf jaar.
Jan: “Ik heb altijd gewerkt in de bankwereld. Toen ik 60 was, ging ik met pensioen. In 2016 kwam ik voor het eerst in contact met de hospice omdat mijn zus hier verbleef. Er ging toen echt een wereld voor me open: wauw, wat is dit mooi werk! Toen mijn zus overleed, ben ik kort daarna vrijwilliger geworden. Elke keer ga ik er weer met plezier naartoe.
Iedere vrijdag van drie tot een uur of zeven ben ik op de hospice te vinden. Ik voel mezelf als een gastheer. Als ik binnenkom, overleg ik eerst met de medewerkers uit de zorg. Zij vertellen me wanneer iemand bijvoorbeeld ernstig ziek is; dan ga ik er niet naartoe. Als ik hier ’s avonds wegga en er is al één persoon met een glimlach op zijn gezicht, dan is mijn vrijdag al geslaagd."
Jan: “Het is belangrijk dat je dingen goed aanvoelt.”
"De waardering die je krijgt, ook van collega’s uit de zorg, dat heb ik nog nooit zo meegemaakt. 'Bedankt voor deze week', zeggen ze dan. Dat doet wel iets met je. Ik had me de hospice heel anders voorgesteld. Maar er wordt hier gelachen, er is ruimte voor humor en ik heb laatst zelfs nog met iemand gedanst. Het is wel belangrijk dat je dingen goed aanvoelt. De een heeft meer behoefte aan jouw aandacht dan de ander.”
Louis: “Ik ben een van de eerste vrijwilligers op de Hospice, inmiddels alweer ruim elf jaar. ” Wie op zondag rond half één op de hospice komt, weet waar het tijd voor is: pannenkoeken! Louis bakt al acht jaar élke zondag pannenkoeken. “Ik had nooit verwacht dat het zo zou lopen. Ik ben eraan begonnen en doe het nu elke zondag. Op verschillende plekken word ik voortaan ‘de pannenkoekenbakker van de hospice’ genoemd."
Louis: “Mijn zondagochtend op de hospice: die is heilig!”
"Als ik op zondag op de hospice kom, maak ik een praatje of geef ik iemand een kopje koffie. Gasten zeggen dan wel eens: “Ik kan straks lekker ouderwets buurten, want jij kunt ook over vroeger buurten.” We hebben dan de grootste lol. Je hoort allerlei verhalen. Het mooiste vind ik die glimlach en het plezier wat je de gasten nog kunt geven. Mijn zondagochtend: die is heilig!”
Oktober zoekt nog vrijwilligers!
Interesse in vrijwilligerswerk bij Oktober? Neemt contact op de coördinatoren vrijwilligers bij Oktober via telefoonnummer 088-245 77 95 of stuur een e-mail naar [email protected]