Hoe vertel je aan je kind van vijf dat je ongeneeslijk ziek bent? Veldhovenaren Julius Thijssens (17) en Daan Croonen (18) schreven het prentenboek Jack de hond gaat naar de top .
Het is november 2020
als de vader van Julius, Dragan Tijssens (48) de diagnose ALS krijgt. “Ik kende ALS al wel van naam. Meteen ben ik het gaan googelen en vond veel informatie over de ongeneeslijke spierziekte.” De familie verwerkte samen het verdriet over de onheilstijding, maar worstelde hoe ze de jongste dochter Bibi erbij moesten betrekken. “Ze was pas vijf toen ik de diagnose kreeg. Er was toen erg veel emotie en we vonden dat we haar moesten beschermen”, vertelt Dragan. “Ons verdriet zag ze natuurlijk. Uiteindelijk maakten we het alleen maar verwarrend voor haar. Toen hebben we haar verteld dat ik ziek ben en blijf.”
Enthousiasme
Julius en Daan moesten een profielwerkstuk maken voor hun opleiding VWO aan het Sondervick College. Daan: “We zitten in VWO6. In de vijfde moesten we drie onderwerpen indienen voor een profielwerkstuk. Julius kwam met het idee voor een prentenboek over ALS dat kinderen duidelijk maakt wat deze ziekte betekent.” Hun enthousiasme over dit idee steeg met de dag en ook de docenten raakten enthousiast.
Om zich goed voor te bereiden, gingen ze in de bibliotheek kinderboeken bekijken. Julius: “We besloten een prentenboek te maken waaruit voorgelezen kan worden. De hoofdpersoon in het boek overlijdt, maar we eindigen toch met een positieve noot.” Het verhaal speelt in de dierenwereld. Julius en Daan bedachten zes verschillende dieren met een eigen karakter. “Het is fijn om emotie aan een karakter te geven. Alle karakters maken een ontwikkeling door in het boek.”
Perfect
Het verhaal gaat over Jack de hond die elke dag een schaapskudde een heuvel opdrijft. Julius: “Hij wordt ziek en het werken met de schaapskudde gaat steeds slechter. Mol Hugo is heel slim en heeft voor allerlei problemen een oplossing. Naarmate het verhaal vordert, blijkt dat hij de oplossing voor Jack de hond niet heeft.” De jonge schrijvers raadpleegden enkele deskundigen omdat het verhaal geschikt moet zijn voor jonge kinderen. Zo wilden ze weten of ze het woordje dood wel konden gebruiken in het boek. Julius: “We kregen het advies dat dat wel kon, maar dan zonder een plaatje erbij.” Maar er staan genoeg plaatjes van illustrator Chris Tekent in het boek. Dragan: “Toen ik het verhaal las, pasten de plaatjes er perfect bij.”
Compliment
Julius heeft het boekje al voorgelezen aan zijn zusje Bibi. “Ze stelde wat vraagjes na afloop. Maar de volgende vroeg ze me om het verhaal opnieuw voor te lezen. Dat voelde als een mooi compliment voor mij.” Het boek is te koop voor € 17,50 via de webwinkel van boekscout. “Ze wilden het boek graag uitgeven en hebben ons heel goed geholpen. Dat geldt ook voor Chris Tekent. Zij verleende belangeloos haar medewerking. We hadden dat anders nooit kunnen betalen.”
Trots
Dragan is heel trots op het tweetal. “Ze hebben samen iets tastbaars gemaakt, van iets heel negatiefs hebben ze iets positiefs gemaakt.” Het gedeelte dat de auteurs en de illustrator krijgen van de verkopen, gaat naar de Stichting Als we er voor gaan die door Dragan in het leven is geroepen. “Vorig jaar hebben we mooie dingen kunnen doen, zoals de aanschaf van een rolstoelschommel voor de mytylschool in Eindhoven en drie inklapbare elektrische rolstoelen voor stichting ALS op de weg. Dit jaar gaan we weer zulke mooie dingen doen.”
Het boekje is ook geschikt om te gebruiken bij andere ziektes waar het thema dood een rol speelt en om in een hospice ter inzage te leggen. De bibliotheek in
Veldhoven gaf aan het boekje ook in de collectie op te nemen. “Dat ging vanzelf. Heel bijzonder dat dat gebeurt”, besluit Julius.
Het boek Jack de hond gaat naar de top is een ontroerend verhaal met een lach en een traan. Een verhaal over het proces van de ziekte ALS, maar ook over vriendschap, plezier en het delen van emoties. Kijk op
boekscout voor meer informatie over het boek of om een exemplaar te bestellen.