Krijgt gilde Sint Caecilia zaterdag een keizer?

16 sep 2021, 11:08 Nieuws
paul hoeks
Het wordt een bijzondere editie van het koningschieten bij het gilde St. Caecilia. Koning Paul Hoeks kan zich zaterdag 18 september tot keizer van het gilde schieten.
Door de coronapandemie heeft het Caecilia gilde de jaarlijkse schietwedstrijd en het 4-jaarlijkse koningschieten moeten uitstellen. Maar zaterdag 18 september is het zover. Dit jaar is het een bijzonder editie omdat de huidige koning, Paul Hoeks, zicht tot keizer van het gilde kan schieten.
De dag begint ’s morgens om 9.30 uur met het uithalen van de hoofdman en koning van het gilde bij het huis van de hoofdman op de Heerseweg in Veldhoven. Daarna wordt er een dienst gehouden voor de levende en overleden leden van het gilde in de Caeciliakerk. Na de dienst begeeft het gilde zich richting het schietterrein aan de Westerveldseweg.

Koningsvogel

Omstreeks 11.15 uur wordt er gestart met een vendelhulde aan het Wereldlijk en Geestelijk gezag. Rond 11.30 uur worden de eerste schoten op de gipsen koningsvogel gelost. Wanneer de koning bekend is, zal het koningszilver omgehangen worden en mag hij over het hoofdvaandel lopen en een vendelhulde in ontvangst nemen. Normaliter wordt er na het schieten een koffietafel gehouden en daarna vertrekt het gilde naar het dorp om, bij de plaatselijke kasteleins, de nieuwe koning voor te stellen en ze te bedanken met een vendelgroet. Helaas kan dat niet door de coronapandemie, en is er besloten om na het schieten op het gildeterrein te blijven. Daar maken ze er met zijn allen een leuke dag van.
Iedereen is welkom om te komen kijken naar het koningschieten, zolang de coronamaatregelen maar in acht worden genomen.