Langer Thuis Wijzer gaat senioren helpen in Veldwijzer

18 okt 2023, 14:39 Nieuws
langer thuis wijzer karin bierens foto bert jansen
Eén informatiepunt op het gebied van welzijn, wonen en zorg voor senioren in Veldhoven. Dat is waar Langer Thuis Wijzer voor staat met ingang van 30 oktober.
Ouderen willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Daarnaast stimuleert de overheid hen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar door de toenemende vergrijzing groeit de behoefte aan ondersteuning en zorg. En ondertussen zijn er minder mensen beschikbaar om die zorg te geven. “In de regio Zuidoost Brabant werken ouderenzorgorganisaties al een aantal jaren samen aan de toekomstbestendigheid van de ouderenzorg. Ten gevolge van de dubbele vergrijzing (ouderen worden namelijk steeds ouder) en een afname van zorgpersoneel ontstaat een zorgkloof”, weet Karin Bierens, projectleider van zorgorganisatie Oktober.

Laagdrempelige sfeer

Vanuit de samenwerkende ouderenzorgorganisaties zijn al tal van initiatieven ontstaan. Een voorbeeld is SeniorenPunt, een initiatief van Vitalis en Wooninc. “Het SeniorenPunt loopt perfect. Vanuit de samenwerkende ouderenzorgorganisaties kijken we naar initiatieven die goed lopen én opschaalbaar zijn. Vanuit Oktober hebben we vervolgens de samenwerking gezocht met de gemeente Veldhoven, SWOVE en vanuit SeniorenPunt Eindhoven de woningcorporaties Wooninc. en ‘thuis.” Omdat SWOVE zich al inzet voor senioren, is SeniorenPunt geen geschikte naam. Daarom is gekozen voor Langer Thuis Wijzer waarin tevens de link met Veldwijzer is gelegd. “Dit is een mooie plek waar tevens al instanties zitten die voorliggende voorzieningen bieden. De laagdrempelige sfeer van de huiskamer in Veldwijzer trekken we door naar Langer Thuis Wijzer. Iedereen kan tijdens de openingstijden vrijblijvend binnen lopen, en de koffie staat klaar.”
Het doel van de nieuwe samenwerking is om senioren en hun familie, mantelzorgers en doorverwijzers uit Veldhoven zo goed mogelijk te ondersteunen om langer prettig, veilig en zelfstandig thuis te wonen. De gezamenlijke kennis is groot en de organisaties kennen elkaar goed. Hierdoor zijn de lijntjes kort en kunnen senioren beter en sneller geholpen worden naar een passende oplossing voor hun welzijns-, woon- en/of zorgbehoefte.

Altijd verder helpen

Dat kan gaan om advies over onder meer huishoudelijke hulp, maaltijden, elkaar ontmoeten en dagbesteding. Ook voor advies omtrent het toekomstbestendig maken van de woning kan men hier terecht. Denk aan bijvoorbeeld het laten weghalen van drempels of een verbouwing van de badkamer. Welke seniorenwoningen zijn er in Veldhoven en hoe kom ik ervoor in aanmerking? De woningcorporaties weten hier alles van. Maar ook kunnen senioren bij Langer Thuis Wijzer terecht voor informatie over het aanvragen van een zorgindicatie. Ook de mantelzorger die het niet meer kan bolwerken, is welkom. Bierens: “Het uitgangspunt is dat we altijd verder helpen. Mocht dat niet lukken, dan gaan we op zoek naar een instantie die wel iets kan met de hulpvraag.”
Langer Thuis Wijzer gaat in de toekomst ook themabijeenkomsten organiseren om mensen preventief te informeren. Langer Thuis Wijzer is te vinden in gebouw Veldwijzer en is vanaf maandag 30 oktober iedere maandagochtend van 9.00 tot 12.00 en dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur open. Tijdens deze uren is er altijd iemand van Oktober, SWOVE en een van de woningcorporaties aanwezig. Een afspraak maken is niet nodig.