Harrie Brouwers vertelt in een lezing georganiseerd door Erfgoedhuis Veldhoven over de breuken en aardbevingen waarmee we te maken hebben gehad in deze regio. De lezing is op donderdag 22 mei. Harrie is specialist beheer ruimte bij de gemeente Bergeijk en werkte de effecten van breuken een aardbevingen uit op de geomorfologie in Brabant en de Kempen voor de omgeving van de N69. Dit is van belang geweest voor de bouw van viaducten, de plaatselijk verlaagde ligging van het wegdek en de waterhuishouding.
Geomorfologie (vaak ook kortweg als morfologie aangeduid) behoort tot de tak van de aardwetenschappen en is verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de Aarde bestuderen.
Met name door het ingrijpen van de mens lijken landschappen te veranderen. Soms is van het oorspronkelijke landschap zo goed als niets meer te zien. Maar toch kan ook het nieuwgevormde landschap nog veel elementen bevatten die verwijzen naar de vroegere toestand in dit gebied.
Bij de aanleg van de N69, waar vele jaren aan voorbereiding aan zijn vooraf gegaan is niet alleen gekeken naar de verkeersveiligheid, vooral naar de bodemgegevens en de inpassing in de omgeving voor natuur, water, landschap, landbouw en recreatie. Als je het huidige landschap weet te ontrafelen, of beter ‘te lezen’, wordt langzaam een verhaal zichtbaar dat verwijst naar de oorspronkelijke vorm en hoe de mens zich hieraan heeft aangepast. In de lezing worden voorbeelden gegeven van hoe het proces van ‘lezen’ en ontleden in zijn werk gaat.
Lezing
De lezing is op donderdag 22 mei van 19 tot 21 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De entree € 5 en gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek.