Meimaand in de Christus Koningkerk

30 apr 2023, 10:40 Nieuws
mariakapel
In de Christus Koningkerk bevindt zich de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Eik. Van oudsher komen pelgrims naar deze bedevaartplaats om bij Maria bidden. In het lied ter ere van Onze Lieve Vrouw ter Eik wordt dat zo mooi bezongen: ‘Pelgrims stromend uit de verte vonden hier bij ziekt’ en smart, troost en hulp bij bitter lijden door Maria’s moederhart.’ Maar ook om Maria te danken.
Als Moeder van God is zij ook de Moeder van de Kerk. Bijzonder in de meimaand trekken velen naar de kerk om de Moeder Gods bijzonder te vereren. Bij Moeder Maria komt iedere mens thuis. In de kerk staat het grote Mariabeeld op het priesterkoor, en wordt extra in de bloemversiering gezet.
meimaand chr koningkerk

Bedevaart

Velen komen dan ter bedevaart naar Veldhoven, alleen, in groepen of met georganiseerde bedevaarten. Op dit moment zijn de volgende bedevaarten bekend:
13 mei om 10.30 uur de jaarlijkse bedevaart vanuit Westerhoven
14 mei om 10.00 uur bedevaart van KBO Dommelen
24 mei 11.00 uur bedevaart van Oktober
U bent altijd welkom om de Eucharistieviering bij te komen wonen.
De HH. Missen zijn op weekdagen: maandag, vrijdag en zaterdag om 9.00 uur; dinsdag, woensdag en donderdag om 19.00 uur. Een half uur voor het begin van de H. Mis bidden we samen het rozenhoedje.
In het weekend zijn de HH. Missen op zaterdag om 19.00 uur en zondag 8.30 en 10.00 uur. De Eucharistieviering van 10.00 uur wordt uitgezonden via de Lokale Omroep Veldhoven.
In mei vallen ook de hoogfeesten van Hemelvaart en Pinksteren. Op Hemelvaartsdag en 1 e en 2 e
Pinksterdag zijn de Eucharistievieringen als op zondag.
Meer informatie over de meimaandvieringen vindt u op de website www.christuskoning.nl of op facebook https://www.facebook.com/pchristuskoning

Legende van het beeldje in de eik

Een inwoner van Merfelt ontdekte in het voorjaar van 1264 tussen de takken van een eikenboom een Mariabeeldje. Hij nam het mee naar huis om het daar te bewaren en te vereren. Tot zijn verwondering was het kleinood echter de volgende dag uit zijn woning verdwenen, waarna de man het terugvond op dezelfde plek waar hij het de vorige dag had aangetroffen. Verheugd over het weerzien haalde dorpeling het beeldje uit de boom en gaf het opnieuw een prominente plaats in zijn woning. Maar ……. de volgende morgen was het opnieuw teruggekeerd naar de oorspronkelijke vindplaats. Volgens de legende moet deze onverklaarbare verplaatsing zich tot driemaal hebben herhaald. Men begreep hieruit dat de Moedermaagd via het beeldje uitdrukkelijk te kennen gaf dat zij op die bepaalde plek in de eik vereerd wilde worden. Temeer omdat aan de zoom van kleed duidelijk kon bemerken dat het beeldje zelf over de slijkerige grond gelopen had.
Vanaf die tijd werd het beeld in de eikenboom vereerd, en weldra geschiedden vele mirakelen die toegeschreven werden aan de bijzondere voorspraak van de Moeder Gods, Maria.