Mensen van Veldhoven Live! in De Schalm

20 nov 2023, 13:10 Nieuws
theater 1
De dertiende editie van Mensen van Veldhoven Live! vindt op 21 november plaats in Theater de Schalm. Kaarten zijn gratis te bestellen.
Verschillende gastsprekers nemen plaats op het podium om op een inspirerende manier over hun passies en drijfveren te vertellen. De avond wordt gepresenteerd door Meike de Jong, werkzaam bij RTL Nieuws en RTL Z. Het evenement heeft een groot verbindend karakter voor Veldhoven en haar omgeving.
De gastsprekers uit Veldhoven en omstreken nemen je mee in hun passies en drijfveren. Met behulp van 20 plaatjes van 20 seconden geven zij hun presentatie. Mensen van Veldhoven Live is een evenement voor welk creatief persoon dan ook: ontwerpers, architecten, politici, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers, dromers, critici, studenten, etc. Door de vorm is het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie. De vorm spoort de spreker aan om in de beschikbare 6 minuut 40 op creatieve wijze zijn passie of verhaal te vertellen.
Tijdens deze avond staat de ontmoeting en verbinding tussen sprekers en luisteraars (op een informele manier) centraal.

Chantal de Jong en Coen van den Bemt

Onderwerp: Jukumu Letu, ook onze verantwoordelijkheid
Ik woon samen met mijn man en 2 kinderen in Zeelst, vlakbij het Slot. In 2008 woonden we een half jaar in Kenia voor de adoptie van onze zoon. Ik ontmoette toen Carol die mij op een zonnige dag rondleidde bij haar kinderdagverblijf Jukumu Letu. De vrolijke kinderen te midden van de schrijnende armoede in de sloppenwijk maakten een diepe indruk op mij. Als filmmaker wilde ik dit laten zien aan andere mensen. Het onrecht van het grote verschil tussen rijk en arm vond (en vind) ik niet te verkroppen.
Tijdens de opnames ontmoetten we een jongetje, misschien 1 jaar oud. Het zat op de grond tussen het afval naast het open riool. Helemaal alleen omdat er thuis niemand was om voor hem te zorgen. Net als vele andere kinderen kreeg deze jongen bij Jukumu Letu een veilige plek om te spelen, te eten en te leren. Dankzij Jukumu Letu durven nu honderden kinderen weer te dromen. ‘Later word ik piloot’, ‘Later word ik de baas van dit land’. ‘Later word ik schooljuf bij Jukumu Letu’.
Jukumu Letu voelt sindsdien als een missie voor mij, als een verantwoordelijkheid. De kinderen daar, waar niets vanzelfsprekend voor is, hebben ons zo hard nodig. Jukumu Letu betekent 'Onze verantwoordelijkheid'. Helpen jullie mee?

Erwin Vermeulen

Onderwerp: Opkomen voor dieren
Ik ben Erwin Vermeulen, 53 jaar, geboren en getogen in Veldhoven. Zeevarende van beroep en dierenrechtenactivist.
In de presentatie vertel ik hoe respect en rechtvaardigheid voor andere dieren dan de mens alleen via dierenrechten kunnen worden gewaarborgd.

Jacqueline van Ewijk

Onderwerp: Onderwijs voor de toekomst of nu?
Ik ben Jacqueline van Ewijk, initiatiefnemer van een democratische school waar kinderen van 4 t/m 21 vrij zijn en zoveel vragen mogen stellen als ze willen. Ik geloof in de natuurlijke ontwikkeling en kracht van jonge mensen. Ik ben al lang ondernemer, voornamelijk in de IT en organisatieadviseur. Maar de school is het mooiste werk wat ik ooit gedaan heb.
Ik wil jullie graag vertellen hoe kinderen leren. Waarom er leerplicht is of is het toch leerrecht? Wat vertrouwen brengt in plaats van controle in een school. En de waarde van tijd hebben voor elkaar.

Melvin van Liebergen

Onderwerp: Melvin zijn weg naar mentale weerbaarheid
Ik ben Melvin van Liebergen, 28 jaar oud en geboren en getogen in Veldhoven. In het dagelijks leven houd ik mij bezig met foto- en videoproducties voor de commerciële markt en probeer ik als creativist door middel van vrij werk af en toe wat dingen op te schudden.
Door middel van de gebeurtenissen van afgelopen 3 jaar als kapstok te pakken neemt Melvin je mee in zijn reis naar zijn nieuwe mentale weerbaarheid.

Rick Lenssen

Onderwerp: LEGO
Mijn naam is Rick Lenssen, 36 jaar, wonend met mijn vrouw en 2 kinderen in Helmond en werkzaam als data analist bij ASML voor bijna 10 jaar. Mijn hobby naast sporten is bezig zijn met LEGO. Hetzij bouwen van bestaande sets, uitzoeken van sets, ontwerpen van nieuwe projecten.
LEGO is niet alleen interessant voor kinderen maar ook interessant voor volwassenen. In deze presentatie wil ik jullie meenemen in 'mijn' LEGO-wereld.

Annemiek Machielse

Onderwerp: Sport kijken
Door een afmelding is Annemiek Machielse een last minute vervanger in Mensen van Veldhoven live. Ze gaat het 6 minuut 40 lang hebben over haar sport-kijk-gekte.
Kaarten voor Mensen van Veldhoven Live! zijn gratis te bestellen op de site van De Schalm .